Съдия: Прокурорите да излязат от ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да води кадровата политика и да управлява финансите само на съда, заяви в понеделник зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Това се случи на дискусия за индекса на съдебната реформа, създаден от Американската асоциация на юристите. Според Ненков с участието си в съвета прокурорите и следователите нарушават независимостта на съда.

Във ВСС не се е провел нито един реален конкурс за назначаването на шефове на съдилищата, прокуратурите и следствените служби, заяви Ненков. Според него досега не е имало нито една алтернативна кандидатура за обвинител или следовател, която да не е излязла от прекия му началник.

За какъв конкурс с професионални критерии може да се говори тогава, заяви съдията. Той каза още, че когато няма консенсус между съдиите в съвета, прокурорската квота решава за назначенията на магистратите.


Магистратите в понеделник обсъдиха индекса на реформата, който по 30 фактора оценява правосъдието в България. Той отчита, че реформата е напреднала значително през последните две години заради поправките в конституцията, които ограничиха имунитета на магистратите и въведоха ясни критерии за израстването им в кариерата. В анализа обаче се посочва, че основните проблеми на системата са бавното приключване на делата и неизпълнението на съдебните решения. В тази връзка зам.-председателят на ВКС Любка Илиева предложи да се увеличи броят на делата, за които Апелативният съд е последна инстанция. Индексът е изключително верен оценъчен инструмент и ще го използваме в бъдещата си работа по реформата, каза правосъдният министър Антон Станков. Той заяви, че идеята на Иван Костов за изваждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт цели политически ефект, а не реформа на системата. Целта е да се свика Велико народно събрание и да се легитимират малките партии, каза Станков.

-----------------

САЩ алармират за двойно харчене на пари за съдебната система

Има двойно финансиране от САЩ и Европейския съюз за компютризацията на съдебната система, съобщи в понеделник конституционният съдия Владислав Славов. Проблемът е поставен от директора на проекта за развитие на съдебната система на Американската агенция за международно развитие (USAID) Кенет Стюард в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и министъра на правосъдието Антон Станков. Шефът на USAID за България Дебра Макфарланд заяви, че агенцията обсъжда въпроса с ЕС. Според Славов в писмото се посочва, че правосъдното министерство е обявило търг за 12 млн. евро по програма ФАР, с които ще се финансира създаването на софтуер, който обаче отдавна е изработен и дори е подарен на съдебната система от USAID. Търгът е разделен на десет части и според конституционния съдия по четири от тях има дублиране. Миналата седмица от компанията "Интраком" на гръцкия бизнесмен Сократис Кокалис се похвалиха, че са спечелили една от частите на търга за изграждане на електронен търговски регистър за 900 хил. евро.

Обявяването на търга не е съгласувано с ВСС, който по закон изпълнява стратегията за компютризация на съдебната система, каза Славов. Той настоя съветът да вземе решение дали да не поиска спирането на дублираните части от търга. Освен това 1.2 млн. евро за деловодна система са излишно много пари, защото тази във Върховния административен съд например беше създадена за 50 хил. евро, заяви Славов. Тревожно е и, че от 1996 г. досега не е направено нищо за създаването на Единната система за противодействие на престъпността, която трябва да свърже МВР, агенция "Митници", арестите, затворите, следствието и прокуратурата, каза Славов. Той обясни, че изграждането й се финансира от бюджета и се блокира от различни институции, които се страхуват, че след създаването й ще излязат наяве истинските данни за престъпността.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK