Инвеститор търси съюзници за война срещу общината

Инвеститорът Иван Димов, който стана известен с делото си за 1 млн. лв. срещу Дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) в Столичната община, вече събира съюзници и твърди, че е готов на война с администрацията.

"От вчера на интернет адреса www.war-dag.hit.bg всеки, който е пострадал от действията на ДАГ или друг държавен орган, бил е подложен на натиск или е принуждаван да дава рушвет и е претърпял щети, може да подаде сигнал във форума на сайта и да се присъедини към нас. Нашата работа не е да водим дела, но нямаме избор, затова искаме нашият съдебен иск да се преобразува в по-голям и да се превърнем в прецедент в търсенето на сметка на държавата", каза Димов. Поводът за войната на частния предприемач срещу общината е обект с 10 сергии в кв. "Люлин 10", който е завършен от два месеца, но не получава разрешително за въвеждане в експлоатация. "Преди минути по особено екзотичен начин получихме трети отказ от ДАГ да пуснем обекта", заяви Димов. И в него, както и в предишните два, се сочат смехотворни според инвеститора мотиви. "Проблемът им е, че нямаме климатици и вентилация - да сте видели пазар с климатици и вентилация", коментира Димов. Той е категоричен, че обектът е завършен в предварително одобрения вид, а всички изменения, които са настъпили в процеса на работа, са одобрени от съответния орган.

Димов изчете точка по точка забележките на ДАГ и ги обори една по една. "Претенциите от самото начало бяха субективни, но ние бяхме настроени конструктивно и каквото зависи от нас, сме го направили", заяви Димов. Той добави, че инвестицията от няколкостотин хиляди евро е направена с кредити и ипотека на имоти, някои от които - на близки и роднини. "Аз не мога да обясня нито на тях, нито на банката, защото обект, който е завършен и готов за експлоатация, не работи. Същевременно текат неустойки по два вече подписани договора за наем на сергиите, отказах и сделка за 100 хил. лв. на потенциален наемател, който искаше да прави луксозен фитнес на сутерена", заяви Димов. Той ще иска оставките на главния архитект на София Стоян Янев и на шефа на архитектите Георги Николов, които били запознати със схемата и я толерирали.

Мотивите на шефа на ДАГ Георги Бачев са ,че при извършените проверки са регистрирани съществени несъответствия между първоначално одобрените проекти и построеното от Димов. Администрацията е посъветвала инвеститора да преработи плановете и те да бъдат предоставени в дирекцията за повторно одобрение. Според Димов обаче всичко това вече е направено.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK