Пенсиите ще се осъвременяват всяка година от 1 юни

Пенсия за инвалидност поради общо заболяване няма да се отпуска на лица, на които е отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, реши парламентът, който прие на второ четене бюджета на ДОО за 2005 г.

В кулоарите на парламента управителят на НОИ Йордан Христосков обясни, че това няма да важи за инвалидността поради трудова злополука и професионална болест. Също така , ако лицетое с над 70 процента инвалидност, ще може да получава една четвърт от социалната пенсия за инвалидност. Инвалидите ще могат да получават и добавка за чужда помощ, ако ТЕЛК е постановила това.

Разпорежданията за пенсиите за инвалидност и за добавката за чужда помощ ще се издават въз основа на решения на медицинска комисия към териториалното поделение на НОИ.Депутатите решиха, че пенсиите ще се осъвременяват всяка година от 1 юни с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, равен на сбора от 25 на сто от нарастването на осигурителния доход и 75 на сто от инфлацията за предходната година. Христосков посочи, че досега осъвременяването също е било на базата на тези два показателя, но Надзорният съвет на НОИ е можел в зависимост от финансовите възможности да определи тяхното съотношение.


Парламентът прие и план-сметка за 2005 г. на фонд "Гарантирани вземания на работници и служители", като приходите на фонда ще бъдат 32 323 112 лева. Фондът ще започне да изплаща заплати и обезщетения на работниците и служителите на предприятия, обявени в несъстоятелност, като максималният размер на гарантираните вземания ще бъде 450 лева, посочи Христосков.

Депутатите записаха, че пенсиите на учителите, изплащани от Учителския пенсионен фонд, отпуснати до 31 декември тази година, ще се преизчислят от 1 януари 2005 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK