Депутатите гласуваха закона за политическите партии

След продължителни дебати, почивка и поименна проверка на кворума, парламентът прие предложението на ПГ на НДСВ депутатите да започнат работата си с продължението на второто четене на законопроекта за политическите партии. Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обоснова искането за разместване в дневния ред като каза, че това ще придаде допълнителна динамика на работата в събота. Срещу промяната възразиха от Коалиция за България, които посочиха, че парламентът още не е приел държавния бюджет за 2005 година.

Два от приетите текста в закона за политическите партии са същите, както в сегадействащия закон. Те предвиждат при прекратяване на партията след сливане, разделяне или саморазпускане, съответният партиен орган да определя начина на разпореждане с имуществото й. Прие се също,че както и досега, при прекратяване на партията с решение на СГС, имуществото й ще преминава в полза на държавата, а държавата ще отговаря за задълженията на партията до размера на полученото имущество.


По време на обсъжданията от Коалиция за България казаха, че с разпоредбата се регламентира конфискация, което не е редно. Как може имуществото на една партия, част от което може и да й е дарено, сега да се конфискува, попита Любен Корнезов от левицата. Теодора Литрова от ПГ на НДСВ поиска да се уточни кой точно орган ще определя начина на разпореждане с имуществото на партията.

Парламентът прие и санкции за нарушения при набиране и изразходване на средства за политическите партии. Лица от ръководен орган на политическа партия или лице, което се занимава с финансите на организацията, се наказва с глоба от 200 до 2000 лева, ако наруши изискванията на Закона за набирането и изразходването на средствата на политическите формации и за управлението на имуществото на партията.

Ако лице от ръководен орган на политическа партия не предостави списък на дарителите или списък на търговските предприятия с под 5 % държавно или общинско участие, предоставили средства на партията, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лева. Същата е глобата за възпрепятстване на проверка от Сметната палата, записаха депутатите.

Ако кмет или областен представител не изпълни съдебно решение за отмяна на отказ за предоставяне на помещение на политическа партия, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лева, при повторно нарушение глобата е от 5000 до 10 000 лева.

Промяната на дневния ред на парламента, за да започне обсъждането на закона за политическите партии, е резултат на договорка заради проблеми с приемането на държавния бюджет за 2005 г. , каза пред журналисти Младен Червеняков от левицата.

Колегата му Михаил Миков отбеляза, че е твърде безотговорно в малкото оставащи дни да се постави на риск приемането на държавния бюджет, на бюджетите на НЗОК и на БНБ. Тези,които днес най-много говорят за партийно финансиране, може би трябва да отговорят откъде финансират скъпо платените си банкети при учредяването на Новото време в различните градове, допълни той. По думите му Новото време все още не е минало през парламентарни избори и ще има право да дава оценка за партиите, когато докаже себе си пред избирателите.

От Новото време контрираха нападенията от страна на левицата с думите, че Коалиция за България цели да не бъде приет законопроектът за политическите партии до края на годината, а и въобще.

БСП предприема серия от стъпки на границата на парламентарното безумство - проверка на кворума при почти пълна зала в първите минути на работния ден, почивка, преди да са се уморили, като единствената цел е този законопроект да не се приеме, каза пред журналисти председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Той посочи, че със сигурност един от начините на финансиране на партиите е дискредитиран - да се печели от ресторантьорство на територията на помещение, които държавата е дала за политическа и идеологическа работа. Това е мястото, където обувката стяга крака на БСП, допълни Илчев.

Емил Кошлуков от Новото време заяви, че БСП е решила да провали закона за партиите, а причините за тяхната съпротива е "текстът за кебапчийниците и чалгаджийниците". Те ще използват всички възможности да го блокират, разбираме, че губят около 10 милиона лева от този закон, каза Кошлуков.

Истината е, че е крайно време на подредим партийния двор и този закон отдавна трябваше да влезе в сила, отбеляза Емил Кошлуков. Твърдото ни решение е да направим такъв закон, че на

всички избиратели да е ясно кой плаща на партиите, с какво се занимават и как се редят листите, крайно време е българските граждани да знаят какво работят партиите от 15 години насам, посочи Кошлуков. Рано или късно това ще се случи, и ако не стане днес, ще стане утре или вдругиден, но законът ще влезе в сила преди парламентарните избори, допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK