Израелци ще модернизират хеликоптерите на армията

Израелската компания "Елбит системс" е избрана за изпълнител на проекта за модернизация на на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, съобщи в понеделник министърът на отбраната Николай Свинаров. Той е е утвърдил протокола за избор на компанията.

"Ако след одобреният протокол за избор се стигне и до договор ще ви уведомя", каза Свинаров пред журналисти. Според него обаче до договор ще се стигне през януари 2005 г.

За проекта за модернизация на военните хеликоптери израелската компания кандидатства в консорциум с американската "Локхийд Мартин". Останалите участници в конкурса бяха BAE Systems, израелската компания Israel Aircraft Industries и френската Sagem.


Израелците ще модернизират 12 щурмови хеликоптера „Ми-24" и шест транспортни „Ми-17", на който ще

бъде инсталирана авионика, съвместима със стандартите на НАТО, и ще бъде удължена летателната годност. Проектът е на стойност около 100 млн. долара.

Първо се говореше за 36 вертолета поравно от двата типа и за около 150 млн. долара. Неотдавна обаче МО реши да купи за въоръжените сили една ескадрила транспортни хеликоптери Cougar от френската Eurocopter, поделение на немско-френския консорциум EADS. Това се сочи като причина за орязването на поръчката, поне на този етап.

--------

Elbit systems е израелска компания, специализирала в модернизацията на военна техника. За 2003 г. има оборот от 909 млн. долара. Гарантираните й вземания по сключени договори са за над 2 млрд. долара, половината от които трябва да бъдат реализирани през 2005 г. От бъдещите й вземания 66% са по сделки извън Израел. В Румъния има три компании. По договора за модернизация на Миг-21 и Puma 330 през 1999 г. и 1998 г. е създала „AE Електроникс" и „Елмет". Третата - „Симилтек", е за производство на симулатори и е купена при приватизацията на военните заводи в Румъния.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK