Медиците в Либия може да заведат ответни искове

Министърът на правосъдието Антон Станков в понеделник обяви, че очаква осъдените на смърт в Либия български медицински сестри да заведат граждански искове срещу либийската страна за незаконен арест и срещу тези, които са ги изтезавали в затвора. Те ще бъдат отговор на заведените в края на миналата седмица от близки на заразени със СПИН деца искове за обезщетения срещу медиците.

Министърът уточни, че досега срещу България са предявени два иска на стойност по пет милиона либийски динара от семейството на две сестри. Пред БТА адвокат Траян Марковски, координатор на екипа на българската защита, заяви, че веднага ще потърси контакт с правосъдния министър и че на този етап не разполага с конкретна информация за намеренията на медиците да внесат контражалби.

Най-вероятно осъдените на разстрел на 6 май от съда в Бенгази сестри ще предявят граждански искове за незаконния им арест през първите 6 месеца до 1 година от времето, в което са били задържани, обясни Антон Станков. Той добави, че като юрист би определил първоначалния период на задържане на българите през 1999 г. по-скоро като отвличане. Искове могат да бъдат предявени и срещу хората, които бяха подведени под отговорност от съда в Джамахирията, че са ги изтезавали в ареста за взимане на показания, каза още Станков и допълни, че България е длъжна да окаже помощ на сънародниците си в тази посока.


Министърът съобщи, че в скоро време адвокатите на медиците ще пътуват до Либия, за да изяснят детайлите по новите граждански искове, заведени от част от роднините на заразените със СПИН деца в Бенгази.

Адвокат Марковски уточни, че първото заседание на съда в Бенгази по новите искове е насрочено за следващата седмица и допусна, че вероятно ще има още граждански искове срещу сестрите.

Станков посочи, че българските власти не са изненадани от предявените парични претенции. От друга страна, по думите му напрежението по това дело може да ескалира и и от двете страни. Министърът отново призова диалогът между България и Либия да се води на чужд терен, като ЕС да поеме домакинството. С всеки изминал ден Либия ни поставя допълнителни условия - компенсации, хуманитарна помощ, размяна на заложници, важно е обаче диалогът между двете страни да продължава и да се търси пресечна точка на интересите, коментира пред БНР Гергана Грънчарова, говорител на Външното министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK