Бизнесът предлага икономически платформи за изборите

Половин година преди изборите работодателските организации са готови с предложенията си към политическите сили за икономически платформи за управление. След опита за лобизъм на местните избори, когато бизнес сдруженията сключиха споразумения с кандидат-кметовете от целия политически спектър, сега намеренията са това да се повтори и при вота за 40-то Народно събрание. Докато слуховете за учредяването на бизнеспартия, подклаждани и от социологически проучвания, продължават да се разпространяват, национално представителни работодателски сдружения обявяват, че предоставят своето ноу-хау на политиците, като обещават да подкрепят онези, които са най-близо до идеите им. Посланието е към всеки, който дава заявка да управлява.

Отстъпление на държавата от икономиката и прехвърляне на част от сегашните й функции на частния сектор, радикална реформа на социалното и здравното осигуряване, както и промяна в данъчната политика, са част от мерките, които според работодателите могат да осигурят бърз стопански растеж и догонване на най-бедните държави от ЕС. Установява се и все по-голямо сходство в идеите на различните организации.

Още през ноември визията си за развитието на страната до 2010 г. обяви Съюзът на работодателите, впоследствие към документа се присъедини и Българската международна стопанска асоциация (БИБА). В края на годината Българската стопанска камара (БСК) разпространи работни предложения към сегашното и следващото правителство в трийсетина точки, подобна програма обяви и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).


Бизнессдруженията настояват част от услугите, които сега се предоставят от държавата, да бъдат прехвърлени на частния сектор, за да се ускорят процедурите и да се ограничи корупцията.

Търговско-промишлената палата предлага регистрацията на фирмите да се възложи на неправителствена организация, избрана чрез конкурс и по ясни правила. Според БСК трябва бързо да се приеме Законът за браншовите организации и на тях да се възложат правата и отговорностите за регулирането на стопанската дейност в съответния отрасъл. Всички единодушно застават зад приватизацията на съдебното изпълнение, като стопанската камара го разширява и с искане за частни данъчни инспектори. Бюджетните средства се харчат неефективно и през 2005 г. те трябва да бъдат намалени с 1.6 млрд. лв. от 38.9% до 35% от БВП, а когато е възможно, всички услуги да се прехвърлят на частния сектор, обобщава Съюзът на работодателите.

През годината предприемачите многократно изразяваха безпокойството си от голямата междуфирмена задлъжнялост, свързана и с неефективността на съдебната система и липсата на достатъчно гаранции за кредиторите. По данни на БСК за 2003 г. размерът на взаимните задължения на компаниите е 28 млрд. лв. - почти колкото брутният вътрешен продукт на страната, като около 6 млрд. лв. от тях са просрочените разплащания. Според проучване на камарата едва една пета от фирмите са склонни да се обръщат към съда, за да си върнат парите, по-голямата част обаче предпочитат да продадат вземанията си. Затова БСК предлага проблемът да се реши чрез създаване на пазар на задълженията или прихващане и нулиране на дългове между фирмите. Според Съюза на работодателите бремето на взаимната задлъжнялост може да се намали, като се разреши на компаниите да плащат с компенсаторни записи своите дългове към обществени структури. Така държавата ще погаси задълженията си към собствениците на компенсаторки, които от своя страна ще получат добра цена за тях, а предприятията пък ще изплатят дълговете си по-евтино.

Бизнес организациите се обявяват единодушно и срещу продължаващото поддържане на осигурителната тежест на около 40% - една от най-високите стойности в Европа. Според БТПП трябва да се отмени задължението на фирмите да внасят осигуровки, когато работникът е в болнични. Палатата се обявява за насърчения за доброволно осигуряване на служителите, като вноската им се признае за разход и се премахне горната граница на осигуровките за пенсия. Подобно е предложението и на СРБ, според който гражданите трябва да плащат минимални осигуровки, с които да си гарантират малка пенсия или малък пакет здравни услуги, а освободеният финансов ресурс да инвестират според собствената си преценка в пенсионно- и здравноосигурителни дружества, застраховки, недвижими имоти, ценни книжа. БСК е разработила собствен проект за намаляване на осигурителната тежест, така че тя да падне на 15%. При него намалението на приходите към НОИ се компенсира с по-високи заплати, а оттам и от нарастване на приходите от данък общ доход, по-голямо потребление и ръст на приходите от ДДС, мита и акцизи.

Стопанската камара предлага да се прекрати практиката за едни и същи услуги да бъдат искани различни цени в зависимост от потребителя. Сега физически и юридически лица плащат различни цени за телефонните услуги на БТК, за водоснабдяване и електричество. Общините пък определят таксата смет по оценката на материалните активи на дружеството, което според организацията поставя офис сградите например в значително по-неблагоприятна ситуация от всяко улично "капанче". Според БСК са излишни и минималните цени, които се въвеждат за някои услуги - адвокатски хонорари, проектантска и архитектурна дейност.

-------------------------------------------

предложения по ЗКПО

БТПП - 10% плосък данък

БСК - плосък данък

СРБ - нулев данък

предложения за общественото осигуряване

БТПП - намаляване на осигурителните вноски

БСК - намаляване на осигурителните вноски на 15%

СРБ - намаляване на вноските и развитие на алтернативни осигурителни фондове

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK