Започва нова битка за разсекретяване на архивите

Управляващите се готвят да приложат процедурни хватки при предстоящото приемане на промените в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), за да не си навлекат гнева на структурите от системата за сигурност, ако предвидят санкции за тези от тях, които отказват да предадат разсекретените си документи на Централния държавен архив (ЦДА). Това разказаха вчера пред "Дневник" депутати от мнозинството, които са работели по проекта за промени на закона. Те се разработват повече от три месеца от група под ръководството на вицепремиера Пламен Панайотов. В четвътък проектът се очаква да влезе в дневния ред на правителството.

През септември стана известно, че от всички държавни институции, съхраняващи архивни секретни материали, единствено премиерът Симеон Сакскобургготски е спазил закона, като е издал заповед за преглед на архивните материали на Министерския съвет и предаването им в Държавния архив. Тогава председателят на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова съобщи, че в предстоящите промени в закона се предвижда комисията да налага административни санкции на ръководителите на ведомства, нарушаващи закона. Вчера Маркова, която е в отпуск, не пожела да коментира промените в ЗЗКИ.

По закон всички документи с грифове "Строго секретно" и "Секретно" трябва да бъдат предадени на Държавния архив. Техните нива на секретност имат срокове на защита от 15 и от 5 години, които са вече изтекли. Такива архивни материали се съхраняват в министерствата на вътрешните работи, отбраната и външните работи, Националната разузнавателна служба и някои външнотърговски дружества, осъществявали търговия със специална продукция преди 10.ХІ.1989 г. До момента нито една институция не е предоставила на Държавния архив материали, които да са декласифицирани, каза вчера Георги Чернев, директор на дирекция ДЦА в Главно управление на архивите при Министерския съвет.

Според депутати в подготвените промени няма да има наказателни мерки за ведомства, които не спазват закона. Така ще се избегне евентуален натиск върху депутатите промените да не минат през парламента. Между първо и второ четене на проекта обаче се очаква депутатите от НДСВ да предложат санкции. Те най-вероятно ще бъдат подкрепени от дясната опозиция. През септември от ОДС инициираха питане до премиера Симеон Сакскобургготски за това какво предприема правителството, за да се изпълнят разпоредбите на ЗЗКИ. Тогава премиерът обяви, че отговорност за неизпълнението на закона ще се носи от ръководителите на съответните ведомства. Депутати от СДС пък подадоха сигнал до главния прокурор, в който настояха прокуратурата да предприеме действия срещу ръководителите на секретни ведомства, които не предоставят в Държавния архив секретни материали с изтекъл срок на защита. До момента от прокуратурата не са обявили резултати по сигнала.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK