Заведенията получиха половин година отсрочка за пушенето

Всички кафенета, ресторанти и дискотеки разполагат с половин година гратисен период, за да приведат салоните си в съответствие с новите изисквания за тютюнопушенето. Това се оказа, след като д-р Снежана Алтънкова, шеф на дирекция "Здравна профилактика и държавен санитарен контрол" в Министерството на здравеопазването, разтълкува наредбата за пушенето във вторник.

В преходните и заключителните разпоредби сме посочили, че всички собственици трябва до 30 юни 2005 г. да предприемат мерки, за да докажат, че заведенията им са снабдени с подходяща вентилационна система, обясни Алтънкова. Това на практика означавало, че те имат време до средата на годината, за да се снабдят с подходящия за заведението им климатик, както и да направят нужните прегради между местата за пушачи и непушачи. Според изискванията на наредбата подходящ климатик е този, който осигурява пресен въздух не по-малко от 40 куб.м на час за всяко място в залата. Задължително условие е и той да работи непрекъснато. Преградите, които отделят местата за пушачи, пък може и да са завеси, а не стени, припомни Алтънкова.

До 30 юни обаче всички собственици трябва не само да оправят вентилацията си, но и да извикат експерти от ХЕИ, които да измерят чистотата на въздуха и да им издадат протоколи, че всичко е наред. Само по този начин те ще могат да бъдат изрядни пред здравните инспектори, обясни д-р Алтънкова.


Въпреки гратисния период проверките по заведенията и офисите ще продължат, допълни тя. Работата на инспекторите обаче ще се състои предимно в това да разясняват наредбата. За целта здравното министерство я е отпечатало на брошури в тираж от 150 хил. Над 1024 проверки са извършили инспекторите в София само през първата седмица на 2005 г. Те са минали през 73 болници, медицински университети, четирима лекари и над 600 заведения за хранене. Глоби още няма, но са издадени 154 предписания, като най-много - 77, са за лечебните заведения.

Засега обаче извън обсега на контрол остават отделните пушачи. Причината е, че по закон те имат право да не си дадат личната карта на здравните инспектори, а без нея няма как да им се напише фиш за глоба. Заради този проблем обмисляме законови промени, съобщи д-р Алтънкова. Вариантите, върху които разсъждавали в министерството, били няколко. Един от тях е към всеки инспектор да се прикачи полицай. Според друг трябва да се глобяват собствениците на заведения или работодателите за това, че някой пуши не където трябва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK