Суходолци принудиха общината да преговаря с правителството за боклука

След като жителите на Суходол показаха, че няма да отстъпят от исканията си за затваряне на депото, Столичната община реши да се обърне за помощ към държавата. Преговорите в сряда между кметството и протестиращите отново не дадоха резултат и общината беше принудена да признае, че не може да реши сама проблема. Продължаващото струпване на боклуците е опасност за града, страната и дори за съседните държави, каза екоминистърът Долорес Арсенова. София е изправена пред епидемия. От "Чистота" определиха ситуацията като "апокалиптична". Междувременно общинският съветник от БСП Евтим Евтимов призова столичани да съдят общината заради неизвозените боклуци.

Протестиращите в Суходол не се трогнаха от кмета Стефан Софиянски, който ги посети в нощта срещу сряда с молба да позволят натрупаните отпадъци да бъдат изхвърлени в сметището. Той се опита да предложи нови преговори в петък върху конкретен план за поетапно затваряне на депото. Вместо това вчера следобед към исканията за незабавно спиране на извозването на отпадъци и рекултивация на сметището до края на годината се прибави и ново - за ремонт на разбитите улици в Суходол. Докато инициативният комитет беше при Софиянски и председателя на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов на "Московска" 33, защитници на бездомните кучета бяха окупирали входа на кметството.

В четвъртък общинският съвет ще вземе специално решение за боклука. СОС ще даде мандат на Кисьов и Софиянски да преговарят с правителството за предприемане на съвместни действия за изграждане на инсталации за преработка и унищожаване на битовите отпадъци. Предлага се бъдещите инсталации да се експлоатират от смесено дружество с държавно и общинско участие. В него общината ще участва с апорт на имоти и парична вноска според бюджетните си възможности. Ако стойността на ангажиментите, които правителството би поело, превишават стойността на ангажиментите на общината, в евентуално бъдещо съвместно дружество държавата да има мажоритарен дял, предвижда още предложението. Общината се ангажира да предостави безвъзмездно на бъдещото дружество всички проектни документации, анализи, проучвания, план-сметки, изготвени за построяването на завод за отпадъци. Предлага се още при изграждането и експлоатацията на бъдещите инсталации да бъдат ангажирани частни търговски субекти при условията на публично-частното партньорство, ако се намери за необходимо и целесъобразно от съдружниците. За хода на разговорите с правителството Кисьов и Софиянски ще се отчитат на всяко заседание на общинския съвет.


Въпреки растящото недоволство на софиянци от планините с отпадъци, въпреки опасността от зарази и липсата на алтернативен на Суходол вариант за решение на проблема общината засега се въздържа да поиска прокурорско разрешение за полицейска намеса срещу блокадата.

Засега няма опасност от епидемия, в момента застрашени са само ровещите в контейнерите, но боклукът трябва да се изнесе до няколко дни, каза д-р Теменуга Братанова от столичната ХЕИ. Хората могат да се заразят само ако ядат с мръсни ръце или пък консумират храна, до която са се докосвали бездомни кучета и плъхове. От ХЕИ препоръчват на всички собственици на магазини и заведения да сложат здрава мрежа на прозорците и вратите на складовете си, за да не могат мишките да минават.

"Гражданите на Суходол имат законното право да протестират, но те вече преминаха границата на незаконността. Хората трябва да знаят, че продължаващото струпване на боклуците в София представлява опасност за града, страната и дори съседните нам държави", каза министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова пред "Дарик радио". По думите й, ако общината реши да затвори предсрочно сметището, тя може да депонира отпадъците само на лицензираните площадки, отговарящи на европейските екоизисквания. Такива са депата в Горна Малина и Мизия, Враца, каза Арсенова. Тя обаче отбеляза, че сметището в Суходол също отговаря на изискванията, има лиценз и капацитет за работа до края на 2005 г., а при въвеждане на разделното събиране на боклука депото би имало и по-дълъг живот. При всички положения обаче кметството бързо трябва да предложи нова площадка и нова технология за изграждането на сметище, за да се реши трайно проблемът с боклуците на София, посочи Арсенова.

-------------------------------

Планини от боклуци представляват много от сметищата в страната. Пример за това е Ловеч, където от 1960 г. досега са натрупани тонове отпадъци, като капацитетът отдавна е надхвърлен. Сметта не се преработва, периодично теренът само се подравнява. Част от отпадните води безпрепятствено се изливат в р. Осъм. Липсва разрешение на проблема, нито пък има проект за ново депо, съобщават местни медии. Отровите от сметището на Велико Търново също превишават многократно допустимите норми, съобщиха от регионалната инспекция по околна среда. Капацитетът на Шереметя е изчерпан още през 2001 г. Поради неразбирателство между трите съседни общини още не е определен терен за изграждане на ново депо.

--------------------------------

Тоновете неприбран боклук по улиците на София могат да доведат до епидемии. Това съобщиха вчера АП, АФП и английският в. "Индипендънт". Европейските медии цитираха българските здравни власти, които предупредиха за усложняване на положението, ако блокирането на единственото сметище до 1.3-милионния град продължи. АП отбелязва, че мястото, където се събира боклукът от целия град, се намира на 500 метра от жилищния квартал Суходол въпреки законовото изискване за 3-километрова отдалеченост от жилищен район. АФП от своя страна припомня, че през 2001 г. кметът на града е обещал през 2004 г. да закрие сметището, но не е направил това.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK