Левицата изпрати бюджета в Конституционния съд

БСП изпълни заплахите си от края на миналата година и поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционен държавния бюджет за 2005 г. В четвъртък зам.-председателят на парламента и на групата на левицата Любен Корнезов съобщи, че "Коалиция за България" настоява КС да обяви бюджета "изцяло за противоконституционен, а ако не приеме това наше становище, да върне за преразглеждане определени негови текстове". Няколко часа по-късно съдът образува дело. От НДСВ, СДС и "Новото време" приеха с насмешка мотивите на социалистите. Дори юристи от левицата признаха, че не очакват КС да върне изцяло бюджета, което би било прецедент. Депутати от ДПС и ДСБ обаче определиха като сериозен поне един от аргументите на левицата - средствата за съдебната власт.

БСП представи в четвъртък пет пункта, по които атакува бюджета, първият от които процедурен - че проектозаконът е подписан от вицепремиера Лидия Шулева, а не от министър-председателя, и че липсва доклад на правителството по него. Левицата е несъгласна и с процедурата по отпускане на допълнителни 130 млн. лева за образование. Тези пари изведнъж изникнаха в пленарната зала на второ четене след пазарлъците между "Новото време" с НДСВ и ДПС, каза Корнезов и припомни, че между двете обсъждания на проектозакон могат да се правят само редакционни поправки. Той обаче декларира, че левицата също е за финансовото обезпечаване на образованието. Третият аргумент да се сезира КС е определянето на бюджета на съдебната власт без консултации с магистратите, а четвъртият - държавната гаранция за заем от австрийска банка за строеж на педиатрична клиника, без договорите за заема и за строежа да са ратифицирани от парламента. Петият мотив на БСП е, че бюджетът "фактически ограничава и отнема правото на труд на гражданите".

Това е лицемерна PR акция, напълно лишена от логика, разгневи се зам.-шефът на царска група Борислав Ралчев. Председателят на бюджетната комисия Нина Радева също се учуди от мотивите, които били свързани с формирането на бюджета, а не с процедурата. И ние не харесваме бюджета, но не е това начинът, ще го променим след изборите, коментира Валентин Василев от СДС. Според Борислав Цеков от "Новото време" акцията била знак за "идейната и политическата нищета, в която са изпаднали станишевци".

Алиосман Имамов от ДПС призна, че партията му също има известни въпросителни около бюджета за съдебната власт. Тези колебания в процедурата едва ли могат да се нарекат противоконституционни, не вярвам КС да върне изцяло бюджета, допълни той. Според Йордан Соколов от ДСБ обаче подобно развитие е напълно вероятно. Когато се констатира противоконституционност при формирането на едно перо - например парите за педиатричната клиника или за магистратите, КС ще е принуден да върне целия закон, защото не може вместо политиците да реши как да се преразпределят средствата, поясни той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK