Боклукът тръгна към Суходол, Софиянски губи банката и политическа почва

Най-драматичните моменти в цялата си 9-годишна биография на столичен кмет преживя вчера лидерът на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски. Той не можа да се зарадва на благоприятната развръзка на продължилата близо седмица криза с боклука, тъй като часове преди това понесе два тежки удара от съпартийците и съмишлениците си в Столичния общински съвет - с мнозинство там беше гласувана продажбата на целия дял на общината в Общинска банка, а шестима от 15-те съветници на ССД се отцепиха в отделна група под името "Демократи за София".

В 16 ч. следобед протестиращите срещу сметището в квартала им жители на Суходол отмениха блокадата на пътя и пуснаха камионите на концесионерите по чистотата в депото. До споразумението се стегна след поредна серия от преговори до късно през нощта в сряда, когато председателят на СОС Владимир Кисьов обеща отпадъците да се извозват в сметището най-късно до 30 юни, след което там ще бъдат изсипвани само строителни материали и земна маса, за да се рекултивира теренът.

Това е поредното за последните четири години обещание от страна на общината да затвори опасното за здравето според суходолци бунище - след подобни протести преди две години Софиянски лично подписа, че ще то бъде закрито до края на 2004 г. .


На практика кризата беше преодоляна само заради добрата воля на протестиращите. Те отново отстъпиха, въпреки че отсега е ясно, че оставащите по-малко от шест месеца няма да стигнат въпросът да се реши дори процедурно. Общинарите тепърва ще избират в срок от 30 дни каква технология ще се приложи: ново сметище, завод за преработка на отпадъците или междинен вариант - инсталация за пакетирането им. После инвеститори трябва да кандидатстват с проекти по избраната технология, междувременно ще се прави и Оценка за въздействие върху околната среда. Едва тогава може да започне същинската работа по проблема.

В паническото гласуване анблок на цял куп решения все пак един съветник се обяви против този подход заради нереалните и смешни по думите му срокове, а други осем се въздържаха.

След като Общинският съвет отказа да гласува искането за оставка на Софиянски от групата на Демократи за силна България с аргумента, че то било под формата на декларация, неочаквано за изкупителна жертва на боклучената криза беше посочен заместникът му Иван Гечев, за чието отстраняване общинарите настояха. Гечев не се призна за виновен, а кметът го защити.

Министърът на екологията Долорес Арсенова заяви в четвъртък, че държавата е готова да помогне, включително и финансово, за изграждане на нова площадка за преработка на отпадъци в столицата. "Не е работа на държавата да участва в бизнес за изгаряне на отпадъци", отсече пък финансовият министър Милен Велчев. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK