Акциите на БТК излизат накуп на 27-ми

Началото на търга за остатъчните държавни акции от капитала на БТК ще е на 27 януари, четвъртък, и всичките около 2.8 милиона акции ще бъдат пуснати на борсата още в първия ден на търговията при минимална цена от 100 лева на акция. Веднага започва и вторична търговия срещу пари с акциите на БТК на борсата.Това съобщиха в четвъртък от Агенцията за приватизация (АП) и консорциума-посредник по тази продажба между "Националната банка на Гърция", ОББ и "Булброкърс". Търговията ще продължи до изчерпване на количеството предложени акции или до крайния срок - 28 февруари. През миналата година 65% от телекома бяха продадени срещу 280 млн. евро.

Тези подробности се чакаха с голям интерес от пазара, тъй като продажбата на БТК се превърна в най-горещата тема на фондовата борса както заради размера на емисията, така и заради рекордните цени на компенсаторните инструменти, които ще се използват при приватизацията.

Всички 2 869 500 акции (еквивалентни на малко под 35% от капитала на БТК) ще излязат на борсата наведнъж, като това се прави с цел постигане на по-висока цена, коментира изпълнителният директор на АП Атанас Бангачев. Според него практиката на агенцията показва, че когато ценни книжа се продават в един по-дълъг период, инвеститорите изчакват или дават само малко по-висока цена от началната. Схемата на предлагането, която не допуска и продажби на акциите в пакети, поставя в равни условия всички потенциални купувачи, смята и изпълнителният директор на "Булброкърс" Иван Ненков.


На практика емисията няма да може да се изкупи само за един ден, смята Бангачев. Търгът най-вероятно ще приключи в рамките на една седмица заради големия интерес към компанията, коментират специалисти.

Минималната цена на акция, определена от посредника по продажбата и одобрена от АП, е 100 лв., като тя е практически близка до цената, платена от "Вива венчърс" - мажоритарния акционер в БТК, обясни за "Дневник" Димитър Александров от ОББ. При оценката на стойността на акциите на БТК не са използвани други методи като нетна стойност на активите на компанията или дисконтиране на бъдещите й парични потоци, тъй като най-добре е пазарът сам да определи колко струват ценните книжа от телекома, допълни той. Трябва да се отчете и фактът, че веднага след старта на процедурата по продажбата ще има и вторична търговия срещу пари с акциите на БТК на борсата, допълни Атанас Бангачев.

Частта от условията, която най-много поляризира мненията на пазара обаче, не е минималната цена, каквито бяха някои от първоначалните притеснения на анализатори, а фактът, че всички акции ще се появят едновременно на борсата. Според някои участници на пазара този начин на продажба ощетява дребните инвеститори, а оттам и капиталовия пазар като цяло. "Схемата обслужва изцяло интересите на големите играчи", коментира за "Дневник" Красимир Атанасов от инвестиционния посредник "Елана трейдинг". Начинът на продажба не е много изгоден за дребните инвеститори, които трябва да играят на сляпо, добави управителят на "Първа финансово-брокерска къща" Тодор Брешков.

"Това е най-стандартният начин за продажба, всички други биха довели до известни проблеми", смята обаче изпълнителният директор на "Ти Би Ай Асет мениджмънт" Стоян Тошев. Най-голямото достойнство на схемата е това, че тя дава равен старт на всички, отчитат и други участници.

Друг основен въпрос, от който ще зависи много на самия търг, е колко и какви ще са кандидатите за купуване на акции от телекома. Маркетинговите проучвания на "Булброкърс" показват, че за ценните книжа на борсата ще играят поне 10 големи институционални инвеститора. Очакваме може би повече от половината от акциите да бъдат закупени от чуждестранни инвеститори, обясни Иван Ненков от "Булброкърс". Проучванията на посредника показват, че един инвеститор няма да може да вземе целия пакет от акции, допълни той.

Най-вероятно в приватизацията ще участват и български компании, смята Ненков. Според източници от пазара към закупуване на дял от БТК интерес има и от дружества с участие на българския телекомуникационен пазар.

Към акциите на БТК ще се насочат и мнозина от дребните инвеститори. Някои от тях трябва едва ли не на всяка цена да си купят ценни книжа от телекома, тъй като след края на търга най-вероятно ще има рязък спад в цените им на борсата, обясни Красимир Атанасов. Възможно е цената на компенсаторките, която стигна до нива от 1.11 лв. за лев номинал заради сделката с БТК, да мине и под 1 лв., смятат специалисти. Спадът може да не е драстичен, защото след сделката за телекома се очаква срещу непарични платежни средства да се предложат и акции от БМФ, както и компенсаторките да се използват за плащане при приватизацията на някои други компании.

Според Тодор Брешков все още има смисъл от закупуването на компенсаторки с цел участие в търга, тъй като най-вероятно акциите на БТК ще поскъпнат при вторичната търговия на борсата. Рискът от подобни сделки обаче вече е далеч по-голям, след като компенсаторките минаха над номинала, смята Стоян Тошев.

Най-разумно от страна на дребните инвеститори ще е да подават пазарни оферти за акциите на телекома, смятат повечето брокери. Тези оферти, които са равни на среднопретеглената цена, постигната при аукциона, се удовлетворяват сред първите, което дава сигурност на инвеститорите, че ще успеят да купят акции от БТК. Оферти могат да се подават както във всички инвестиционни посредници, така и във всички клонове на ОББ, обясниха от банката.

Според председателя на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов обаче повечето притежатели на по-големи номинали ще участват с лимитирани поръчки, което носи риск от неудовлетворяване на офертите им, тъй като единственият критерий за продажбата е предложената цена. Потенциалните купувачи трябва много внимателно да преценят плюсовете и минусите, като притежателите на по-големи номинали може и да продадат някаква част от тях, а да участват в търга с другата, допълни Христов.

------------------------

Мнения

Красимир Атанасов, "Елана"

Дребните собственици си струва да участват в приватизацията на БТК, ако притежават компенсаторни инструменти отпреди ръста на цените им на борсата, тъй като след това очаквам рязък спад в котировките им. За петък очаквам повишение на цените на компенсаторките.

Тодор Брешков, ПФБК

Струва си дребните инвеститори да участват в приватизацията, дори и сега да купуват компенсаторни инструменти. Мисля, че те ще подават пазарни оферти. Смятам, че и компенсаторните инструменти, и акциите на БТК след това ще поскъпнат, като последните ще стигнат до около 150-250 лв. на акция.

Стоян Тошев, "Ти Би Ай Асет мениджмънт"

Дребните инвеститори могат да участват, ако вече притежават компенсаторни инструменти, но ако искат тепърва да купуват, рискът може да е много голям. Трудно е да се прогнозира докъде ще стигнат цените на компенсаторните инструменти, но определено акциите на БТК имат потенциал за растеж.

Валентин Христов, Сдружение на притежателите на компенсаторни инструменти

Сроковете, които остават за събиране на компенсаторни инструменти от заинтересованите за участие в приватизацията, намаляват, което означава, че цените им ще растат. След процедурата ще има корекция на цените, но трябва да се отчете, че и други държавни активи ще се продават срещу компенсаторки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK