Извънредният труд ще се признава за пенсия

От 1 януари тази година за осигурителен стаж се зачита времето, през което работниците са полагали извънреден труд. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на труда, която в петък одобри Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

При новия начин на изчисляване стажът за пенсия ще се пресмята, като се съберат изработените часове през месеца, включително извънредните часове, и полученият сбор се раздели на законоустановеното работно време за съответния работник. Предстои документът да бъде приет с правителствено постановление и да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2005 г. С измененията наредбата се хармонизира с разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване. Той беше променен през декември заедно с приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване. С вметката в кодекса, направена от депутатите преди Коледа, осигурителният стаж се изчислява вече и в часове, а не само в дни, месеци и години, както беше досега. Идеята е допълнителният труд да се изчислява по-прецизно, а с отчитането му да расте и пенсията, на която работникът ще има право.

Освен това така пенсионирането ще стане по-лесно, защото често се случва хората да работят на две места, но след като това не се вписва никъде, не успяват да докажат прослужени години и се принуждават да работят по-дълго време, твърдят работодателите и синдикатите.


Промените в наредбата предвиждат, когато се изчислява индивидуалният коефициент на кандидат-пенсионера, да се вземат предвид и периодите на платен отпуск, болничните, отпуските за бременност и раждане или времето на законни стачки в предприятието, ако ги е имало. За периодите на платен отпуск размерът на пенсията ще се изчислява според размера на сумите, върху които са правени осигурителните вноски. При болнични, бременност или раждане след 1 януари 2005 г. ще се признава доходът, от който е изчислено паричното обезщетение. За времето на неплатения отпуск на бъдещия пенсионер ще му се зачита само доход от една минимална работна заплата за страната. Същият ще е подходът и ако е участвал в законна стачка.

За осигурителен стаж вече ще се признава и времето, през което служителите са получавали компенсации от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците при фалит на предприятията, се казва в променената наредба. Фондът на практика все още не съществува, защото набирането на средствата за него започва също от началото на тази година. Трупането на пари става с 0.5-процентна вноска от осигурителния доход, която е за сметка на работодателя. Това гарантира на всеки, сключил трудов договор, че ще получи поне 3 минимални работни заплати, ако фирмата, в която работи, фалира.

С промените в наредбата се предвижда длъжностните лица, които се занимават с пенсионно осигуряване, да се произнасят най-късно до един месец, след като е влязло в сила експертното решение на ТЕЛК.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK