Законопроект предлага да се увеличи извънредният труд

Да се увеличи времето, през което един работник може да работи извънредно, предлага депутатът от НДСВ Атанас Василев. Той е внесъл законопроект за промени в Кодекса на труда, който, ако бъде приет, ще улесни по-гъвкавото планиране на работата в компаниите.

Депутатът предлага да се даде правна възможност служителите да работят през седмицата повече от сега определените максимално 48 часа. Това обаче ще става само с изричното им съгласие, като не се нарушава правото им на междуседмична и междудневна почивка, предвижда законопроектът.

С промените в кодекса, приети през юни 2004 г., максималната продължителност на работната седмица за пълнолетните служители беше определена на 48 часа. Според депутата от НДСВ тази разпоредба създава сериозни затруднения за използването на работната сила при основен и допълнителен трудов договор. Това не позволява и въвеждането на гъвкава организация на работното време, се казва в мотивите към законопроекта. Там се посочва, че с промяната ще се запази задължението на работодателя да осигури почивки. Те са съответно 12 часа за два последователни работни дни и 48 часа в края на седмицата.


Депутатът се аргументира и с директива на Европейския съюз от 2003 г., в която се допуска работното време да надвишава 48 часа, ако мениджърът получи съгласието на подчинения си. В законопроекта на Василев се предвижда ненавършилите 18 години работници да не могат да работят повече от 40 часа през седмицата, както е и сега.

----------------------------------

Разнообразието в практиките на страните от Европейския съюз при продължителността на работното време е голямо, а темата продължава да предизвиква спорове. Предложението на Атанас Василев приближава България до политиката на Великобритания, където най-пълноценно използват възможността за индивидуално договаряне на продължителността на труда между работника и работодателя. В много сектори от британската икономика седмицата надхвърля максимума от 48 часа. Последното предложение на европейските синдикалисти е възможността за допълнителен труд да се ограничи за срок не по-дълъг от една година, а споразумението работник-работодател да се парафира и от профсъюзите. Страната с най-къса работна седмица - 35 часа, е Франция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK