Неплатените данъци са за 2.3 млрд. лв.

Близо 6 хил. некоректни данъкоплатци дължат на бюджета 2.3 млрд. лв., според данните на Главна данъчна дирекция, съобщи БТА. Само през декември публичният бюлетин на длъжниците е бил допълнен със 110 имена на граждани и компании. По данни на данъчните 82 души са отпаднали от бюлетина през изтеклия месец. На Агенцията за държавни вземания са предадени имената на 76 некоректни платци. На 110 собственици и управители на фирми с неплатени данъци е наложена забрана да напускат страната. На 79 от тях са отнети задграничните паспорти.

Публичният бюлетин на длъжниците съдържа три списъка с некоректни данъкоплатци. В първия са имената на физически лица и фирми, които имат неплатени данъци в големи размери - над 5 хил. лв. Длъжниците не разполагат с имущество, нямат вземания от банки и трети лица и не са се явили в данъчната администрация след изпратена покана. Вторият списък съдържа имената на длъжници с неплатени данъци в големи размери, които не разполагат с имущество, което да послужи като обезпечение. Те са се явили в данъчната администрация след изпратена покана, но въпреки това не предприемат нищо, за да платят задълженията си. Третият списък съдържа имената на лица, които разполагат с движимо и недвижимо имущество, върху което данъчната администрация е наложила обезпечителни мерки. Въпреки това включените в този списък не предприемат действия за плащане на дълга си към държавата.

През 2004 г. данъчната администрация е извършила над 43 хил. ревизии. Средният допълнително разкрит данък за внасяне от всяка проверка е около 30 хил. лв. Проверка на столичния бул. "Витоша" през последните дни установи, че почти няма собственик на магазин, който да е декларирал доходи от наем. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK