Сестрите в Либия подписаха иск срещу мъчителите си

Петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия по обвинение в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН, във вторник са подписали общ иск за обезщетение срещу офицерите, обвинени, че са измъчвали част от тях. Това съобщи БТА, позовавайки се на роднини на медиците. Исковете ще бъдат внесени на насроченото на 25 януари заседание по делото срещу офицерите, заведено в районния криминален съд Айн Захра в Триполи. Според роднините на медиците сънародниците ни очакват на този процес да бъдат представлявани от българските си защитници. Такова уверение те са са получили по време на последната си среща с адвокат Пламен Ялнъзов в края на миналата седмица.

Във вторник Южният съд в Бенгази отложи и второто дело срещу петте българки и палестинския лекар, заведено по гражданските искове на роднини на заразените със СПИН деца. Причината е в изключителната натовареност на съда. Дата за гледането на делото обаче не беше насрочена. По сходен начин на 29 декември м.г. беше отложен без определяне на нова дата и първият граждански иск срещу сестрите.

Междувременно в интервю за АФП, цитирано от агенция "Фокус", либийският премиер Шукри Ганем каза, че декларацията на либийския парламент за изпълнение на най-тежката присъда срещу българските медицински сестри и палестинския лекар няма да повлияе на решението на либийския съд. Миналата седмица Генералният народен конгрес на Либия поиска да бъдат изпълнени смъртните присъди и да бъдат изплатени компенсации за жертвите. По думите на либийския премиер парламентът е обсъждал случая с медиците заради значимостта му както за либийското общество, така и за международната общественост. Той обаче посочил, че желанието на либийския народ няма да повлияе на съдебното решение и добавил, че либийското правосъдие е независимо и ще има последната дума.

Във вторник на свиждане с медицинските сестри, които са в затвора "Джудейда" в Триполи, са били пуснати д-р Здравко Георгиев и дипломатът от българското посолство в Либия Димитър Димитров, съобщи електронното издание "Медиапул". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK