Новите правила за партиите може да се отложат

Неколкомесечните опити на депутатите да осуетят участието на формациите фантоми в предстоящите парламентарните избори са на път да останат в сферата на добрите пожелания, след като някои от лявата и дясната опозиция и от ДПС поискаха новият Закон за политическите партии да влезе в сила едва след вота. Предложението бе лансирано в сряда при обсъждането на президентското вето върху законопроекта, което беше подкрепено в пленарната зала от 120 народни представители срещу един против и 80 въздържали се. Парламентаристите имат една седмица, за да променят върнатите текстове.

Държавният глава оспори разпоредбите, които въвеждаха различен режим за пререгистрация на парламентарните и извънпарламентарните партии. Според върнатите текстове за основните политически сили това става автоматично, докато за останалите - след като докажат в съда петхилядна членска маса. Така формулирани, текстовете устройваха формация като "Новото време", която беше създадена от отцепили се от НДСВ царски депутати, но бяха в ущърб на партия като Съюза на свободните демократи (ССД), която излъчи кмет на столицата.

Надеждите, че със закона ще се създаде съвършено нова предизборна ситуация, идваха именно от въведеното изискване партиите да имат поне петхилядна членска маса, за да съществуват, и от текста в преходните и заключителните разпоредби, който задължаваше всички политически сили да се пререгистрират в тримесечен срок след влизането в сила на нормативния акт. Според сметките на вносителите това би трябвало да намали броя на играчите за вота с около 90 на сто и от сегашните над 350 формации, пред избирателите да се явят не повече от 40.


Основният аргумент на депутатите, които поискаха законът да се задейства наесен, са, че в оставащите няколко месеца няма да има технологично време да бъде спазен срокът за пререгистрация. Идеята е, че при евентуален отказ на съда да впише в регистрите дадена формация месеците, необходими за обжалване плюс тези, дадени по закон, за пререгистрация, ще надхвърлят ориентировъчната дата за провеждането на изборите (края на юни или началото на юли). Изискването в имената на партиите да няма повторения пък ще постави много формации пред необходимостта да проведат конгреси за смяна на името си, което допълнително ще забави пререгистрацията им.

От парламентарната трибуна Любен Корнезов от "Коалиция за България" заяви, че текстовете, които президентът е върнал, са били приети от НДСВ, ДПС и "Новото време", за да се осуети парламентарният вот. Освен него и юристът от левицата Янаки Стоилов поиска законът да влезе в сила след изборите. Четин Казак от ДПС препоръча законът да се доработи и да се приеме "един добър и работещ вариант", който да не застрашава предстоящата кампания и да не допуска сътресения от съдебни дела. По думите му, ако това не се случи, ще се наложи законът да влезе в сила след вота. За отлагането се изказа и Николай Младенов от СДС, според когото, ако разпоредбите заработят веднага, "всички ще станат свидетели на грозни сделки". Дали в действителност ще се стигне до отлагане на закона обаче не е сигурно, тъй като депутатите от НДСВ не участваха в дискусията.

На идеята за по-късно влизане в сила на нормативния акт остро се противопоставиха депутатите от "Новото време", които през последната година играят ролята на балансьор в парламента. В прав текст зам.-председателят на групата Мирослав Севлиевски заплаши вчера, че ако разпоредбите бъдат отложени, "много трудно ще минат други закони".  

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK