НДСВ се отказа от здравната реформа

НДСВ се отказа от реформата в здравеопазването, но реши да пита народа как да я проведе, ако спечели изборите. Във вторник националният съвет на партията реши да поръча социологически проучвания сред гражданите и да организира обществени дебати по болните въпроси.

До изборите няма да има нов Кодекс за здравно осигуряване, който се предвиждаше да бъде готов още в началото на тази година, нито ще се приватизират болниците, както се планира от години. Партията засега няма и избистрена идея как да се променят и схемите за финансиране в сектора, стана ясно от изявленията на вицепремиера Лидия Шулева и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Атанас Щерев.

НДСВ ще подложи на дебат различни варианти за набиране на пари за здравеопазване, които действат успешно в европейските държави - тристълбов модел (който вече проработи в социалното осигуряване), комбинация от задължително и доброволно здравно осигуряване или застраховане, съобщи Шулева. Министърът на здравеопазването Славчо Богоев допълни, че ще се търси баланс между това каква част от хората искат да плащат по-малко при сегашното качество на услугите, а каква - да плащат повече и да получават по-добри услуги. Гражданите ще бъдат питани какъв да е размерът на здравната вноска и ще бъдат убеждавани да я плащат, каза Шулева.


До края на април НДСВ трябва да е готово със стратегията си за развитието на здравеопазването до 2009 г., в която ще има отговор на всички тези въпроси. По думите на Шулева ще се търси консенсус и с останалите политически сили заради важността на сектора. До месец Министерството на здравеопазването трябва да представи доклад с решение на проблемите на спешната и неотложната помощ. При сегашната ситуация при влошаване на състоянието хората веднага викат линейка, ако личният лекар не отговаря, а това оскъпява услугата и лишава други, които се нуждаят повече от спешна помощ, коментира Богоев.

В областта на лекарствената политика предстои затягане на правилата, така че практиката в България да отговаря изцяло на европейската, каза Богоев. Сега в наредбите имало над 20 отклонения от европейските регламенти. Като пример министърът посочи възможността някои нови лекарства, които са в малки партиди и се доставят предимно за болниците, да се разпространяват и без етикет на български. Тази макар и малка "вратичка" в наредбите ще трябва да бъде отменена преди 2007 г., когато страната ще влезе в ЕС, каза Богоев.

Управляващите се похвалиха, че са успели да запазят по време на мандата си стабилността на системата, като са развили и коригирали идеите, заложени при старта на реформата. За последните три години обществените средства за финансиране на здравеопазването са се увеличили с половин милиард лева, а в ремонти на болници са инвестирани други 160 млн. лв., аргументира се здравният министър.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK