Конституционният ремонт започна

Депутатите дадоха ход на промените в конституцията, необходими за подписването на присъединителния договор на България към Европейския съюз, гласувайки на първо четене поправките с внушителна подкрепа от 211 гласа за, само двама против и нито един въздържал се. Въпреки постигнатото съглание дебатите в залата показаха, че въпросът за продажбата на земя на чужденци не е изчистен и вероятно текстът на специализираната комисия ще претърпи изменение. Очаква се до края на март ремонтът на основния закон да бъде окончателно завършен.

Освен уреждането на проблема с покупката на земя промените в конституцията включват и прехвърлянето на частичен суверенитет от националните институции на европейските органи, изясняване контрола на парламента над предствителите на правителството в Брюксел, както и регламентиране на европейската заповед за арест, която ще се издава от органи на общността. Проектът беше внесен в Народното събрание на 8 декември м.г., след което започна да тече задължителният едномесечен срок за размисъл по него. Измененията се приемат на три гласувания в различни дни и с мнозинство от три четвърти от всички народни представители. Ако гласуват по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от всички народни представители, проектът се разглежда отново не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане поправките могат да бъдат приети и с гласовете на две трети от всички депутати.

Дискусията в сряда се сведе единствено около текста за продажбата на земя на чужденци. При обсъждането депутатите от левицата се противопоставиха на текста на комисията, който предвижда след преходен период от седем години това право освен за граждани на Евросъюза да важи и за други държави. Между първо и второ четене социалистите ще внесат предложение, с което да се разреши продажбата само на европейски граждани, и то само ако земята се използва за земеделски цели.


В предложението на комисията БСП откри и дискриминационен елемент по отношение на ЕС. Любен Корнезов цитира текста, според който "чужденци, чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към ЕС, или по силата на международен договор, обнародван и влязъл в сила в България, както и чрез наследяване по закон". Според него тази формулировка въвеждала двоен стандарт, като гражданите от ЕС ще могат да купуват земя след 2014 г., както ще е записано в договора за присъединяване, а останалите ще могат да се сдобият с българска земя веднага след 2007 г., когато поправките ще влязат в сила. От ОДС също заподозряха двоен стандарт в текста и призоваха да се изработи нов, който да не позволява различно тълкуване.

-----------------------

Основните опасения на БСП около покупката на земя от чужденци са свързани със суверенитета на България, стана известно от дебата в залата. Юристът от левицата Янаки Стоилов представи страховете на съпартийците си, като припомни, че преди много време на ционистки съвет евреите решили да купуват земя в Палестина, за да изградят по-късно държавата си, а преди време турски премиер казал, че България отново ще бъде в империята, само че този път не завладяна, а изкупена. Неотдавна в официална позиция БСП нарече и чуждите инвеститори колонизатори.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK