ОДС предлага главния прокурор да се избира от парламента

Главният прокурор да се избира от Народното събрание по предложение на премиера, предвиждат проектопромените в основния закон, подготвени от депутати от ОДС. Те предлагат за избор на обвинител №1 да бъде необходимо обикновено мнозинство, с каквото се избира и Министерския съвет.

Проектът за изменение на Конституцията, предвиждащ преминаване на следствието и прокуратурата към изпълнителната власт, беше представен в четвъртък пред журналисти в парламента от председателя на парламентарната група на ОДС и заместник-председател на партия Демократи за силна България Екатерина Михайлова. За внасянето на проектопромените в основния закон в деловодството на Народното събрание са необходими подписите на 60 народни представители, досега под проектопромените са се подписали 24 депутати от ПГ на ОДС.

Промените предвиждат Народното събрание да може да освободи главния прокурор по предложение на министър-председателя или на една пета от народните представители. Главният прокурор ще подлежи на парламентарен контрол, като останалите министри от кабинета. От ОДС предлагат правомощията на главния прокурор да се прекратяват с прекратяване на правомощията на Министерския съвет, с приемане на оставката му от Народното събрание и с гласуване и приемане на предложението за предсрочно прекратяване на правомощията му от парламента.


Заместник-председателят на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев заяви, че целта на предложените изменения в Конституцията е да се политизира официално прокуратурата и главния прокурор. В момента същата тази функция е политизирана, но тайно, допълни той.

Проектопромените предвиждат единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт.

Следствието да премине към МВР, а прокуратурата към Министерството на правосъдието, предвижда проектът за изменение на основния закон. Правомощията и функциите на следствието и прокуратурата, както и статутът им като държавни служители, да се уреждат със специални закони, предлагат още от ОДС.

Според председателя на Народното събрание Огнян Герджиков не е възможно да се мисли, че представените от ОДС проектопромени в Конституцията, могат да бъдат приети до края на мандата на 39-тото Народно събрание. Председателят на парламента отбеляза, че идеите на "сините" са твърде смели, защото нарушават възприетото статукво. По думите на Герджиков е очевидно, че ще се наложат консултации между политическите сили, за да се постигне съгласие и да се види дали има или няма подкрепа за тези идеи.

Заместник-председателят на парламента и на ПГ на левицата Любен Корнезов също изрази мнение, че не е възможно Обикновено народно събрание, в това число и 39-то Народно събрание да направи предлаганите от ОДС промени в конституцията. Според него в тези идеи няма нищо ново. Преди 1989 г., при т. нар. развит социализъм, главният прокурор се избираше от парламента, а следствието беше в МВР, ние напред ли вървим или назад, каза той.

Ако главният прокурор се избира от Народното събрание, това ще бъде политическо назначение, посочи Корнезов. Според него промените, предлагани от ОДС, са свързани с конфликта между Иван Костов и Никола Филчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK