Строежите се обвързват с водните ресурси

Строителството на обекти да бъде обвързано с капацитета на пречиствателната станция в населеното място, предвижда приетият в четвъртък от правителството проект на закон за управление на водите.

Ако той бъде приет от парламента, няма да се дава разрешение за започване на строителство, ако пречиствателната станция на мястото, където ще е обектът, няма капацитет да поеме отпадните води от него. Забраната ще важи, докато станцията не бъде разширена или инвеститорът не си построи собствена, която да вкара в канализацията чисти води. Това обясниха вчера експерти от Министерството на околната среда и водите, които представиха проекта. Според Владимир Дончев, началник на отдел "Опазване на водните обекти", въпреки голямото строителство в София пречиствателните станции в града имат капацитет да поемат отпадните води. Не така стояли нещата обаче в курорта Слънчев бряг, който използва пренатоварената станция на Равда.

До 2015 г. всички населени места с над 2 хил. жители ще трябва да имат пречиствателни станции и канализация, е записано в законопроекта, който трябва да влезе в сила от 2007 г. По думите на Росица Петрова, експерт в екологичното министерство, става дума за около 430 населени места, за които ще са необходими около 5 млрд. лв. Средствата ще бъдат набрани от такса за замърсяване на водата и от еврофондовете. С въвеждането на таксата цената на водните услуги ще се повиши до 10% от сегашната стойност, която в различните градове варира между 0.60 и 1.50 лв. за кубичен метър, обясни Асен Личев, шеф на дирекция "Води" в ековедомството. Таксата ще се определя в зависимост от количеството замърсяващи вещества, които попадат във водите.


Проектът предвижда да се забрани добивът на баластра и пясък около коритата на реките. Другата новост е, че се опростява разрешителният режим за ползване на минерална вода като се въвежда регистрационен. Минералните води ще се дават на концесия само за бутилиране.

---------------------------------

Президентът Георги Първанов наложи в четвъртък вето на закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Държавният глава оспорва параграф 6, т. 3 от Преходните и заключителни разпоредби. С него се отменя текстът от Закона за водите, според който в цената на услугата не може да се калкулират повече от 25% от общите загуби на вода на ВиК. Преди време депутатите удължиха срока за влизане в сила на тази забрана и така остана възможността ВиК операторите да включват в цената всички загуби. Заради това президентът наложи вето върху отлагането, което все още не разгледано. В една правова държава законът следва да защитава интересите на гражданите, а не да създава комфорт на администрацията или на субектите в отделни икономически сектори, се казва в мотивите към ветото на Първанов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK