Бизнесът реагира остро за такса смет

Бизнесът реагира остро на заповедта на областния управител на София Росен Владимиров, който спря възможността компаниите да се договарят свободно за извозването на отпадъците. Владимиров замрази решението на Столичния общински съвет (СОС) за такса смет само в частта, засягаща фирмите.

Съюзът на работодателите в България ще използва всички законови средства, за да се противопостави на чиновническия произвол, заяви председателят на организацията Васил Василев.

Според него властите се опитват да задължат компаниите в София да плащат два пъти по-висока такса смет, отколкото е пазарната цена на услугата. Това означава, че хвалбите за пазарна икономика у нас са химера, каза Василев. Той прогнозира, че близо 70-те компании, които имат договори за сметоизвозване с германската "Шеле", ще се оплачат. Василев не конкретизира към кого ще са насочени жалбите, защото "управляващите сега са ни поставили в такова положение, че не знаем къде да насочим недоволството си, докато корумпираните чиновници си прехвърлят отговорността". Според работодателската организация случилото се е проблем и за правителството, и за управляващото мнозинство.

Преди Нова година големи чужди компании, сред които "Метро", "Била", "Нестле", Булбанк и други, се оплакаха в писмо до председателя на парламента Огнян Герджиков и вицепремиера Лидия Шулева, че не им се дава възможност да изберат начина за плащане на такса смет, въпреки че им е гарантирана по закон. След протеста в София се даде възможност на предприятията да избират между три варианта - 10 промила върху отчетената стойност на имота, на брой кофи или чрез договаряне с фирма. На 19 януари облекчението беше обжалвано от концесионера "Чистота" пред Върховния административен съд. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK