Браншовите организации подновяват спора

Спорът за това кой браншови съюз да се смята за представителен, какви са критериите за това и какви са отговорностите на съответните организации се подновява отново след половингодишно затишие. Във вторник общо обсъждане на проектозакона за браншовите организации организират Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара. Поканен е и председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров.

Сега в Народното събрание има внесен такъв законопроект, който беше разработван повече от година от работна група, включваща БТПП, БСК, Съюза на работодателите и няколко браншови съюза под егидата на Германското дружество за техническо сътрудничество. Основният спор продължава да се води около критериите за това коя организация да се смята за представителна.

Противоречията идват от различната специфика на дейностите и регулациите в тях. Според вече внесения законопроект сред критериите са членство на определен процент от компаниите, работещи в отрасъла, и приходите от членски внос. Новите предложения са да се отчита броят на заетите, членската маса да се изчислява като процент от всички сдружения в бранша, международно признание и други.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK