Уникална клиника по неврология работи в болница "Царица Йоана"

Между 1300 и 1400 пациенти от цялата страна минават за година през Клиниката по неврология към университетската болница "Царица Йоана" в София (бившата ИСУЛ). В нея търсят помощ както хора с инсулти и инфаркти, така и пациенти с мускулни дистрофии или дори в кома. Заради високото ниво на професионализъм през миналата седмица проф. Параскева Стаменова, ръководител на клиниката и нейният екип от 78 лекари, медицински сестри и лаборанти, получиха стандарт за качество ISO 9001:2000.

Клиниката разполага със спешно и интензивно отделение, в които има общо 34 легла. Отделението за интензивно лечение на неврологични заболявания е единственото в България. В него се приемат най-тежките случаи на хора, изпаднали в кома или с мускулна дистрофия в напреднал стадий, когато вече не могат да дишат сами. Най-често обаче в клиниката постъпват пациенти с инфаркти, инсулти и паркинсон.

В нея се помещават четири кабинета. Първият е по доплерова сонография за ултразвукова диагностика, където се изследва дали мозъчните артерии имат стеснения или запушвания, обикновено на тези прегледи се подлагат прекаралите инсулти и инфаркти.


В кабинета по електромиография се лекуват периферни нервно-мускулни заболявания. В този по електроенцефалография ходят хората с особено тежка епилепсия. Последният кабинет е предназначен за изследване и лечение на болести като множествената склероза, които имат повече от едно огнище в организма на човек.

В клиниката има и специален сектор за медицина на съня. В него се лекуват всякакви заболявания, които нарушават нощната почивка на човек като инсомнии (безсъние), сомнамбулизъм, бруксизъм (скърцане със зъби насън) и т.н. Най-страшното от всички обаче е обструктивната сънна апнея. При нея хората, могат да умрат, докато спят. Причината е, че по време на сън те престават да дишат и обикновено се будят от недостига на въздух.

Тези пациенти преживяват по 20-30 частични бесения на сън, обяснява проф. Стаменова. Обикновено заболяването води до високо кръвно и нарушен ритъм на сърцето. За да спят нормално, тези пациенти си лягат със специален апарат "ципап", тоест маска, обяснява проф. Стаменова.

В клиниката по неврология се намира и референтен център за диагностика и лечение на паркинсон и множествена склероза. В него работят комисиите, които преценяват на кого да се изпишат скъпо струващите лекарства, които плаща здравната каса. До края на годината проф. Стаменова планира да направи ремонт, след който пациентите ще се приемат само в стаи с по две легла, баня и тоалетна.

Средствата за него е осигурила предимно от частни спонсори, тъй като парите, които идват от здравната каса, не стигат. Седем хиляди лева е цената само на едно от лекарствата по клиничната пътека "гелем баре", а здравната каса плаща за цялото лечение 2 хил. лв., обяснява проф. Стаменова.

Кабинети в клиниката

по доплерова сонография

за електромиография

за електроенцефалография

за лечение на множествена склероза и други

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах