Адвокат "сваля" прокурорите

Европейският съд за правата на човека в Страсбург ще се произнесе за мястото на българския прокурор в съдебната зала. Магистратите ще трябва да определят дали това, че в много от съдилищата у нас банката на обвинителите е по-близо до съдиите и по-високо от тази на адвоката, не накърнява правата на подсъдимите и не нарушава равнопоставеността на страните. Делото в Страсбург е заведено от адвоката от Велико Търново Йордан Цветанов от името на клиента му Кирил Василев и съдът вече е го е допуснал до разглеждане.

В жалбата си до Страсбург Василев разказва: "По време на делото прокурорът седеше на една банка със съда. Считам, че това направи съда зависим и пристрастен към тезата на обвинението, защото прокурорът можеше да чува съвещанията на съдебния състав и с това да влияе на свободното изразяване на тяхната воля. Моят адвокат нямаше такава възможност." "В повечето от съдилищата, пред които съм се явявал, банката на прокурора стои по-високо от тази на адвоката. Разбира се, през последните години има и изключения, но те са рядкост", посочи адвокат Цветанов. Според него това положение нарушава равнопоставеността на страните в процеса, която се гарантира от конституцията и от Европейската конвенция за правата на човека.

Според Цветанов има голяма вероятност евромагистратите да решат делото в началото на лятото или есента. Той очаква след евентуално осъдително решение държавата да приведе правосъдието си според изискванията на евроконвенцията. Този проблем трябва да се разреши тотално за цялата страна и да се приеме единна схема за устройството на съдебната зала, смята представителят на адвокатската гилдия.


В предварителното си становище дали да гледат делото евросъдиите заявяват, че жалбата на Цветанов повдига сериозни въпроси от фактически и правен аспект, чието решаване изисква те да се произнесат. Те се позовават и на позицията, която българското правителството е изразило по делото. В становището си представителят на държавата обяснява, че новата конституция гарантира равнопоставеността на страните и състезателността на процеса и вече има практика обвинението да стои на нивото на защитата. Според евросъдиите това е косвено признание за съществуването на проблем или поне че доскоро практиката в България е нарушавала евроконвенцията. Според съдията в Софийския районен съд Калин Калпакчиев прокурорът и адвокатът са равнопоставени страни и затова и практически трябва да са поставени наравно. "Няма основание, което да мотивира мястото на обвинителя да е по-високо. Това е остатък отпреди 10 ноември 1989 г.", каза той и подчерта, че в районния съд няма подобен проблем.

Председателят на Асоциацията на прокурорите Росен Димов заяви, че мястото на прокурора не влияе на обективността на процеса, защото съдиите решават единствено според доказателствата. "По важно е кой какви правомощия има, а у нас защитата е облагодетелствана и пример за това е, че делата никога не се отлагат заради прокурора, а при адвокатите често се наблюдава шиканиране", твърди Димов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK