Защитени зони са заплашени от масово строителство

Сдружения в туризма и екологични организации се надигат срещу възможността за безпрепятственото застрояване и разпродажба на земи и гори в защитените територии, предвидена в законови поправки, научи "Дневник". Те твърдят, че до такива последици ще се стигне, ако в парламента бъдат приети одобрените вече от правителството промени в Закона за защитените територии и в Закона за биологичното разнообразие. По темата е насрочена и пресконференция в четвъртък. Промените дават възможност за бързо застрояване на най-апетитните имоти в страната, пише в становище на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), разпратено до лидерите на всички парламентарни групи, премиера, президента и до комисията по околна среда в Народното събрание. Срещу поправките се обявяват още девет организации - Българска фондация биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците "БърдЛайф България", Българско дружество по фитоценология, Асоциация на парковете в България, Сдружение "Зелени Балкани", GEF Проект Родопи, Световен фонд за дивата природа, Сдружение за дива природа "Балкани" и Природен фонд.

Като най-застрашени са изброени защитените територии в Рила, Витоша, Родопите и Странджа, природен парк "Златни пясъци", местността Камчийски пясъци (край Камчия) и всички пясъчни дюни по черноморското крайбрежие. В момента към тях е насочен силен инвеститорски интерес, но действащото законодателство не позволява изпълнението на проекти, свързани с мащабно строителство като т.нар. "Супер Боровец", "Сютка" край Велинград, "Ком" край Берковица, "Перелик" край Смолян и др. Забранено е и изграждането на хотели в пясъчните дюни на Слънчев бряг, Созопол, Приморско, Златни пясъци и др.

Неправителствените организации настояват за отхвърляне на предложения текст в Закона за защитените територии, според който имот - публична държавна или публична общинска собственост, може да се обяви за частна държавна или общинска в случаите на влезли в сила план за управление и подробен устройствен план по Закона за устройство на територията (ЗУТ), предвиждащи застрояване на земите и горите. Те не приемат и предложението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) намаляването на площта на защитените територии да се извършва само със заповед на министъра в случаите на образуване или разширяване на населени места и селищни образувания, съгласно одобрени и влезли в сила устройствени планове. Според сега действащите разпоредби такива решения се взимат след обществено обсъждане от комисия, която ги предлага за одобрение на екоминистъра.


В най-обобщен вид проблемните предложения в Закона за биологичното разнообразие предвиждат съществено ограничаване на обхвата на българската част от европейската екологична мрежа "Натура 2000", която страната има ангажимент да изгради до присъединяването си към ЕС. Изключването на общественото участие при обсъждането на евентуални промени в защитените зони е пряко нарушение на европейското природозащитно законодателство, което постановява да има специализирана оценка за въздействие на планове и проекти върху обектите от "Натура 2000", в която участват и неправителствени екоорганизации.

"Възможността за прехвърляне на земи и гори от публична държавна в публична частна собственост означава, че те ще се предоставят на общини и впоследствие ще бъдат приватизирани", заяви Николай Петков, директор на Българското дружество за защита на птиците "БърдЛайф България". Според него в този си вид промените ще позволят на икономически интереси да навлязат в защитените територии. "Премахването на обществените дискусии е последна възможност преди разпускането на този парламент да бъдат прокарани нарочни закони, обслужващи определени икономически интереси", посочи Петков.

Изпълнителният директор на фондация "Биоразнообразие" Росен Василев също определи промените в двата закона като изключително опасни. По думите му и в момента Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не е спирачка за строителството. Василев обясни, че през последните години няма обявени нови защитени територии в страната, въпреки че в националната стратегия за опазване на биоразнообразието е записано, че мрежата от тях ще се разширява непрекъснато, докато достигне 10% от площта на България. В момента защитените места са под 5%, уточни природозащитникът.

Михаил Михайлов, началник-отдел "Защитени територии" в МОСВ, обясни, че в момента с правят проучвания кои райони трябва да влязат в евромрежата "Натура 2000", като списъкът със защитените местности трябва да се утвърди от правителството до края на 2006 г. Михайлов отрече, че с изготвените поправки се обслужват икономически интереси. По думите му засега не се предвиждало отнемане на части от защитени територии, но министерството не можело да откаже разрешение за строителство в природните паркове и дюните, за които няма план за управление. При такива случаи ведомството може само да зададе параметрите по навлизането в защитените местности.

"Промените се правят най-вече заради проекта "Супер Боровец" и разрешаване на строителството в земите на премиера Симеон Сакскобургготски, част от които попадат в защитени територии", заяви Любомир Попйорданов, председател на БААТ. Според него е скандално премиерът да стои зад инвестиционни намерения, които нарушават законите, и по тази причина да се променят самите закони. Съществуващите защитени в момента територии в никакъв случай не трябва да се намаляват, смята Попйорданов." Не сме съгласни да се извършват строежи без проучвания и обществени обсъждания. От ситуацията ще спечелят тези, които ще си изперат парите, а обикновени хотелиери ще фалират", посочи той.

Според БААТ хотелите трябва да се строят в ниските части на планините, за да не се нарушава уникалната им природа и биологично равновесие. Затова членовете на асоциацията определят строителството на хотели на 1800 метра в Боровец като безумна идея. Това означава Рила да бъде буквално разкопана за прекарването на необходимата инфраструктура - пътища, водоснабдителна и канализационна мрежа. От БААТ твърдят, че с поправките ще бъдат узаконени съществуващи нарушения в общините Варна, Царево, Несебър, Приморско, Долен чифлик, Созопол, Малко Търново и София, свързани с незаконна приватизация на земи и гори, които са общинска собственост в защитени територии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK