Кратки новини от публичния сектор

Югозападният университет обяви конкурс за студенти

Институтът "Николай Добрев" и Югозападният университет "Неофит Рилски" обявиха награда за научна разработка на името на бившия министър на вътрешните работи Николай Добрев. "Европейската идея - предизвикателство към балканските исторически стереотипи" е темата, по която участниците трябва да работят. Конкурсът е предназначен за студенти, докторанти и млади научни работници до 40-годишна възраст. Срокът за подаване на разработките е 3 май 2005 г. Състезанието ще се проведе в две категории - за студенти и за докторанти. Наградата е 2500 лв.

Благоевград е домакин на балканска научна конференция


Международният университетски семинар за балканистични проучвания и специализации започна в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград в понеделник. Инициативата се провежда вече за 14-и път. Семинарът беше открит с курс по български език за чуждестранни студенти. За участие в курса пристигнаха студенти от Хърватия, Румъния, Чехия и Сърбия. Предвидено е още да се проведе и курс по български народни танци. Участниците ще посетят празника на виното Св. Трифон Зарезан в Мелник, Рилския манастир, Банско.

Варна се нуждае спешно от кардиохирургия

Ръководството на Варненската университетска болница “Св. Марина” е изпратило до министъра на здравеопазването Славчо Богоев подробна обосновка за спешната нужда от изграждането на кардиохирургия в болницата. Още в края на миналата седмица от здравното министерство съобщиха, че първите 300 хил. лв. от исканата сума вече са преведени. Общата стойност на проекта е 3 млн. лв. "Вече има няколко смъртни случая при транспортирането на пациенти до София за спешна хирургическа намеса. Само през декември миналата година двама от тримата преведени в столицата пациенти са починали", съобщи началникът на клиниката по интензивна кардиология доц. Атанас Пенев.

Ако във Варна има кардиохирургия, над 80% от пациентите със сигурност ще оживеят, смятат медиците. В момента между 100 и 150 варненци чакат за сърдечно-съдова операция. Ако кардиохирургията бъде изградена, в болницата "Св. Марина" всяка година ще се извършват над 1000 диагностични процедури и повече от 400 сърдечни операции. До края на февруари варненската университетска болница ще изгради център за превенция на сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания. Финансирането на проекта, който струва 50 хил. долара, ще бъде осигурено от посолството на Япония.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK