Следственият арест отвътре

Два са арестите на територията на София, които са под разпореждането на Главна дирекция за изпълнения на наказанията при Министерството на правосъдието. Единият се намира на бул. "Г. М. Димитров" №42, в Националната следствена служба, който беше открит през 1995 г. Другият следствен арест е на ул. "Майор Векилски" №2, до софийския затвор, който е основно място за задържане на лица по тежки престъпления. Към него води пропуск откъм югоизточния ъгъл на софийския затвор. Сградата, в която е арестът, е отделена от затвора. В нея се намира и столичната следствена служба. Голям надпис с червена боя "Следствен арест" и стрелка, сочеща към метална врата по коридора на първия етаж, отвеждат към отреденото им място задържаните. Полицейският надзорно-охранителен състав, отговарящ за ареста, се ръководи от ст.-лейт. Стоил Стоилов. Той е главен надзирател и работи в системата от около 20 години.

В строго охраняваната зона се довеждат арестанти 24 часа в денонощието. За да бъде прието обаче, всяко лице трябва да се съпътства с определен пакет документи. "Един от най-важните е постановлението за задържането му. Без него никой не може да бъде доведен тук", обяснява ст.-лейт. Стоилов. Другото основно изискване е задържаният да има адвокат. Ако няма такъв, му се назначава веднага служебен. Арестантът е длъжен в писмена форма да упълномощи конкретен адвокат. Защитникът има възможност да посещава своя клиент всеки ден в рамките на работното време без събота и неделя и ако от прокуратурата не са наложили някакви ограничения.

В момента, в който задържаният прекрачи прага на ареста, се извършват две основни процедури. Първата е запознаването му с правилника за вътрешния ред, а втората е минаването през задължителен медицински преглед. От задържаните се изземват личните вещи, които се предават с подписан от тях опис на съхранение до освобождаването им. Предават се и колани, връзки, вратовръзки и всякакъв вид предмети, с които арестантите биха могли да посегнат на живота си. "Нашата грижа е да опазим живота им, докато се намират на територията на ареста", посочват полицаите от охраната. За разлика отпреди 15 години днес арестантите носят собствени дрехи. Те могат да държат на съхранение при охраната дори и костюми, които да ползват при явяването си в съда.


В тази зона не се допуска ползването на мобилни телефони не само от задържаните, но и от охраната от съображения за сигурност. Всеки арестант има право на две телефонни обаждания на месец с фонокарта. Осигурени са апарати "Булфон" и "Бетком".

Следственият арест на "Векилски" №2 беше основно ремонтиран и обновен през април 2002 г. Тогава в столицата бяха закрити всички арести, намиращи се под кота 0 в мазетата на районните полицейски управления, съобразно с европейските изисквания. "София е разделена на зони и в ареста на "Векилски" 2 се водят задържани по следствени дела с по-тежък характер от района на Второ, Трето и Шесто РПУ", казва главният надзирател Стоилов. Тридесетте килии, с които разполага, се отопляват от централно парно. Те се намират на третия етаж на сградата. Всяка една от тях има самостоятелен санитарен възел (тоалетна и чешма с умивалник) , приток на светлина и на въздух. В килия могат да бъдат настанени до четирима души, но не повече. Всеки от тях има самостоятелно легло с вграден в него шкаф. Леглата са разположени едно до друго, а не на етажи. В килиите има маса и два стола, здраво закрепени с болтове за земята, за да не може да се използват за нараняване. Ако арестантът си осигури батерии, има възможност да гледа телевизия (не и кабелна) и да слуша радиотранзистор. Така може да проследи как медиите отразяват неговия случай, ако е придобил публичност. От съображения за сигурност килиите са изолирани от пряк достъп на задържаните до електрическата мрежа. Светлината влиза през високо поставените прозорци с решетки и от специално осветително устройство над вратата. Задържаните имат право да четат книги и вестници. Чрез специален бутон всеки от тях може да сигнализира в дежурното помещение при някаква нужда. Килиите се почистват от самите им обитатели, а коридорите - от охраната. Гледането на телевизия е разрешено до 22 ч., но ако не пречи на останалите души и се пази тишина, може и да продължи до по-късно.

При настаняването на лицата администрацията на ареста взима предвид техния обществен статус. Например един банкер не може да бъде настанен в килия заедно с клошар. Последната публична личност, която мина през ареста на "Векилски", беше банкерът Любомир Павлов. Той престоя три денонощия в килия №19, като първата вечер е бил сам, а след това и с други задържани. Освен него тук са били задържани Иван Славков (в началото на 90-те години по делото за незаконно притежание на оръжие), Иво Карамански и Боян Петракиев-Барона.

Жените и непълнолетните се настаняват в отделни килии. За арестуваните дами отговарят полицайки. Разделение има и по отношение на пушенето. "Още преди да излезе законът, разпределяхме отделно пушачите и непушачите", казва ст.-лейт. Стоилов. Разделение има и по линията чужденци и българи.

Арестантите се хранят три пъти на ден в килиите си, като в менюто фигурира и десерт. Храната се готви в кухнята на затвора и отговаря на необходимите норми за калоричност. Разнообразие в арестантското ежедневие е разходката на чист въздух. Тя се извършва всекидневно, като за мъжете продължава един час, а за жените и непълнолетните - два. Задържаните се извеждат по специален коридор към три отделни карета на открито. Това са специално оградени места, оборудвани с лостове, успоредки и други уреди, които се ползват по желание. До изхода към каретата е поставена кафе-машина, до която арестантите имат достъп. Извеждането им става по специален график, който позволява всеки ден разходката да бъде в различно от предишния ден каре.

Ако на задържано лице се налага да взима лекарства, медикаментите не стоят при него в килията, а при дежурния и той му ги носи, когато е необходимо. Когато някой арестант се оплаче, че има здравословни проблеми, той се преглежда от лекарската служба към ареста. Ако е необходимо, се води за преглед в болницата на затвора, която е в съседство със следствения арест. Болният може да остане на лечение там, но има и случаи, когато при кризи (като бъбречна например) от затворническата болница се дава направление и лицето постъпва в съответно здравно заведение в столицата.

Всеки задържан има право на две свиждания на месец с посочени от него лица и на две колетни пратки за същия период, които да не надвишават 10 килограма. Свижданията се осъществяват в специално определена стая, която е разделена на две от мрежа и не позволява пряк досег с арестанта.

Разпитът на задържаните става по специален ред. Изисква се в администрацията на ареста да постъпи специална заявка от следователите. Охраната отвежда задържания в стаята на следователя, където се провежда разпитът. Там арестуваният е без белезници, а полицаите от охраната може да изчакат отвън, ако следователят поиска. Иначе при всеки следовател има система за спешно сигнализиране при опит за нападение срещу него. Подобни паник-бутони са поставени на близки разстояния по коридорите за придвижване на арестантите. "От ареста няма избягали, няма и да има", убедено твърди главният надзирател Стоилов.

В килиите няма камери, забранено е да се следят и подслушват арестантите. Надзорно-охранителният състав стриктно спазва правата им - изисквания, наложени от Петър Василев, директор на Главна дирекция за изпълнения на наказанията при Министерството на правосъдието. С камери са оборудвани коридорите на следствения арест, или както охраната ги нарича - трасетата, по които минават задържаните.

Каквито и да са условията, това в крайна сметка си е място за задържане. Тук щастливците остават само два-три дни, но има и лица, които изкарват и по година - в зависимост от определената от съда мярка за неотклонение и бързината, с която делото се разследва.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK