Апелативен съд потвърди присъдата на Доктора

Тричленен състав на Апелативния съд в Пловдив потвърди присъдата от пет години лишаване от свобода на Иван Тодоров - Доктора, съобщи пресцентърът на Съдебната палата в града. Тодоров беше признат за виновен от Хасковския окръжен съд за отнемане на чужди движими вещи на обща стойност 3 803 502 неденоминирани лева. Със същата присъда Тодоров е признат за виновен за това, че е отвлякъл и лишил от свобода за около 20 часа 4 лица, като деянието е извършено по мъчителен и опасен за здравето им начин.

Пловдивският апелативен съд намира постановената присъда на Хасковския окръжен съд за правилна, обоснована и законосъобразна, а деянието на Тодоров за доказано, допълниха от съдебния mресцентър. Потвърдена е оневиняващата присъда спрямо Тодор Дишлиев, срещу когото бешe повдигнато обвинение за съучастие в грабежа и отвличането. Присъдата е подписана с особено мнение от апелативния съдия Станко Кидиков, тя не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Според материалите по делото на 2 април 1994 г. в Хасково в съучастие с други маскирани и въоръжени лица с неустановена самоличност, Тодоров е извършил грабеж на "Мерцедес" с регистрационен номер Х 06-57, собственост на Милослав Кръстев. От него и от Георги Величков Георгиев, Георги Димитров Георгиев и Димитър Чапкънов са били отнети златни накити, 4300 щатски долара, 16 000 германски марки и 163 500 неденоминирани лева.


Кръстев се занимавал с производство и търговия на алуминиева дограма, какъвто бил и бизнесът на Доктора в този период. Според обвинителния акт пострадалите били отвлечени и закарани в наследствената къща на Тодоров в с.Марково, обл. Старозагорска, а ден по-късно освободени в района на Свиленград.

Междувременно в РПУ - Хасково бил получен сигнал, че в центъра на града около полунощ е извършено нападение на маскирани лица над луксозен "Мерцедес". При последващите действия на полицията колата е открита пред хотел "Москва", където по това време живеел Иван Тодоров със съпругата си. В присъствието на полицаите Доктора успял да избяга с колата и да я укрие за десет дни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK