Първото обсъждане на бюджета на София мина с много емоции

Много емоционални изказвания по проблемите на София и малко идеи за това как да се изразходват общинските пари през 2005 година имаше при първото обществено обсъждане на бюджета на столицата, което се проведе във вторник. Проектът беше представен от зам.-кмета Минко Герджиков и финансистите на общината. Освен неправителствени и бизнес организации на срещата дойдоха още браншовици, архитекти и граждани.

Целта на мероприятието беше преди общинският съвет окончателно да приеме бюджета, да се включат и рационални предложения. Поне още 14 комисии ще гледат проекта преди бюджетът да стане факт, поясни Герджиков. "Общината няма визия за инвестиционната си политика до 2007 г. и това личи от бюджета, който ни се представя. Не може приоритетите да бъдат образование, здравеопазване и сметището, защото това са елементарни задължения към гражданите." Така представител на организацията "Граждани за зелена София" коментира сумите за инвестиционната дейност, заложени в бюджета за тази година.

Според него проектът запълва празноти от "залежали стари проекти", вместо да хвърля мост към стратегията за развитието на града до 2007 г. За капиталови разходи през 2005 г. в проекта са предвидени 121.6 млн. лв. при 50 млн. през миналата година, обясни Герджиков. Той припомни, че общината не е успяла да се пребори с държавата и да получи 50 на сто от събраните приходи от ДОД. През тази година на столицата ще бъдат преотстъпени с 3 млн. лв. повече приходи, отколкото през миналата година.


Тези средства ще бъдат насочени за планираното увеличение на заплатите на общинската администрация, каза Герджиков. Кметът на с. Световрачене Ангел Димитров попита защо за ремонт на пътищата са заложени едва 8 млн. лв., след като през 2004 г. те са били 12.5 млн. и въпреки това в крайните квартали настилките са осеяни с дупки. Герджиков припомни, че при постоянния дефицит е трудно да се заделят средства за поддръжка на пътищата. За целта се използват приходите от данък сгради, които за миналата година са били 15 млн. лв.

Проблемът със сметището в Суходол през 2005 година променя приоритетите, затова вместо за пътища част от тези приходи ще се насочат за рекултивация на сегашното депо, поясни още Герджиков. Общината предвижда да се тегли кредит, с който да се осигури машина за пакетиране и временно депониране на боклука, докато бъде изграден завод за изгаряне на отпадъците, стана ясно по време на обсъждането. Столичани настояха общината да обяви списъка с общински имоти, които през 2005 година ще бъдат продавани. Близо 40 млн. лв. са заложените приходи от тези продажби. От Съюза на работодателите пък предложиха при изработването на техническите изисквания, които общината възлага при обществени поръчки, да се ползват външни фирми, за да няма съмнения за пристрастност.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK