Руският военен министър обяви за нелегален търга за ремонт на хеликоптерите ни

Руският военен министър Сергей Иванов нарече "нелегален" обявения от България търг за основен ремонт и модернизация по натовските стандарти на намиращите се на въоръжение в българската армия хеликоптери Ми, съобщи агенция "Интерфакс". Иванов се изказа по въпроса в Ница, където участва в неформалната среща на военните министри от НАТО.

"Всички подобни сделки са незаконни. Мога да нарека това производство на фалшифицирана продукция, тъй като модернизацията се прави без лиценз", добави Иванов. По думите на руския министър модернизацията на въоръженията, доставени навремето от СССР, е голям проблем в отношенията между Русия и на практика всички държави от Източна Европа. Той уточни, че всички издадени от СССР лицензи днес са притежание на Русия, като правоприемник на разпадналата се държава. Иванов каза още, че разрешенията за производство за давани за срок от пет години без право на реекспорт.

В края на миналата година военното министерство обяви, че ще подпише договор за ремонта и модернизацията на руските хеликоптери Ми-24 и Ми-17 с консорциумът между израелската компания "Елбит системс" и американския гигант Lockhead Martin. Договорът още не е подписан, но според последните данни модернизацията на дванадесет бойни и шест транспортни хеликоптери се оценява на около 57 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK