ДКСИ слага ръка върху архив с над 600 необявени агенти

Борбата за това кой ще наследи архива на комисията "Андреев" започна веднага след като през април 2002 г. със Закона за защита на класифицираната информация беше отменен законът за достъп до документите на бившата Държавна сигурност. Тогава мнозинството пропусна да впише специална разпоредба по въпроса и се наложи с постановление Министерският съвет да даде указания комисията да предаде архива на ДКСИ. Бившият зам.-председател на комисията "Андреев" Евгени Димитров обаче заведе дело срещу правителственото решение във Върховния административен съд. ВАС отсъди, че прехвърлянето на архива не може да стане по силата на постановление, а е необходимо това да се направи със закон.

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще разполага с архива на закритата комисия по Закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб. Това предвижда текст в преходните и заключителни разпоредби на правителствения проект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), който миналата седмица беше внесен в парламента. От пролетта на 2002 г., когато беше закритата комисията "Андреев", до момента архивът й се съхранява под ключ в сградата на ул. "Ангел Кънчев" 1, където се намира ДКСИ.

"Няма никакви проблеми, след като този въпрос ще се реши със закон", коментира председателят на закритата комисия за досиетата Методи Андреев. Той посочи, че в архива се пазят между 600 и 800 имена на сътрудници на бившите служби. Сред тях са имената на агенти в съдебната власт - съдии, прокурори и следователи, които комисията не успя да обяви поради отмяната на Закона за досиетата, както и агенти - членове на бордове и кредитни милионери. Има голям брой от т. нар. картотекирани сътрудници, чиито дела са унищожени, но е запазен картон с името и псевдонима, под който са работили. "Има още и данни за политици и за представители от изпълнителната власт", каза Андреев.


В архива се намират и секретните мотивирани доклади на различните специални служби до комисията за необявяване на т.нар. особено ценни сътрудници - агенти на бившите служби, които са превербовани от съвременните и в момента са с позиции в различни сфери на държавното управление.

"Ще ползваме архива при проверките на лица за тяхната принадлежност към бившата ДС", заяви председателят на ДКСИ Цвета Маркова. Държавната комисия ще извърши декласификация на онези материали от архива, чиято секретност е изминала. Сред тях са и над 1000 архивни единици от документацията на "Щази" за България, изпратена през 2002 г. на комисията "Андреев" от германската комисия по досиетата "Битлер".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK