Пациентите ще имат право на повече информация и избор

Пациентите имат право да получават образование и различни занимания по време на престоя си в болниците. Това гласи законопроектът за правата и задълженията на пациентите на доц. Атанас Щерев, който депутатите от парламентарната комисия приеха на първо четене. В него за първи път се записват подробно правата на болните хора.

Пациентите, които са приети в лечебно заведение, ще имат право на посещения от личния си лекар или зъболекар при нужда, както и на срещи с психолог, юрист или свещеник, ако болницата има такива.

Освен това лекарите ще са длъжни да дават подробни сведения не само за вида на заболяването, лечението му, но и за това колко струва то. Тази информация може да не се даде само ако пациентът изрично декларира, че не я иска. Неговите близки обаче задължително трябва да се запознаят с данните. За да започне каквото и да било лечение, пациентът или избран от него човек трябва да подпише, че е съгласен с това. В този документ болният може да даде указания за медицинската помощ, която ще получава занапред, ако заболяването му води до момент, в който няма да може да изрази волята си. Лекарите ще са длъжни да се отнасят с особено внимание към децата.


Пациентите ще могат да питат за имената, квалификацията и опита на всеки един от медицинския персонал, който се грижи за тях, предвижда още проектозаконът.

Също така те ще имат право да изискват преглед и от втори лекар, както и да избират по какъв начин ще бъдат лекувани.

В болниците ще може да се вика и омбудсман, който да разглежда жалби на недоволни пациенти. Идеята е проблемите да се решават в самото заведения, вместо да се стига до съда, което е по-неудобно и за пациентите и за медиците. Подаването на жалба обаче не отнема правото на хората да се отнесат и към съда, пише в проектозакона.

Семейните лекари ще правят пълни прегледи на пациентите си на всеки три години, а при по-възрастните от 70 години - на всеки 12 месеца, гласи проектът.

Те ще трябва да отбелязват и всяко лечение в здравното досие на хората и да им го дават най-късно до 10 дни, след като те им го поискат.

При всяко нарушение на тези правила виновниците ще се наказват с глоби от 50 до 1000 лв. При повторно нарушение санкциите ще са от 100 до 1500 лв. Органите, които ще следят за спазването на този закон, са регионалните центрове по здравеопазване.

--------------------------

Основни права на пациента

- Болните имат право да изберат кой да ги лекува, както и да получават сведения за професионалните качества на лекарите

- Всеки медик трябва да информира пациентите за заболяването и лечението, които ще им приложи

- Болните може да не приемат предписаното лечение и да поискат друго

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK