Кратки новени от България

Незаконната сеч се разпределяла между 15 фирми

Около 15 големи фирми са си разпределили районите за добив на дървесина и извършват и незаконна сеч, твърдят от екоорганизацията "Зелени Балкани". Според сдружението в схемата има замесени горски служители. Природозащитниците са събрали информация за бракониерствата в горите по проект, финасиран от посолството на САЩ. "Тези фирми са изградили схема за източване на пари от държавата. Всички търгове за добив на дървесина се печелят от тях, а другите компании дори и да участват, нямат никакви шансове", заяви Константин Дичев от "Зелени Балкани". Според природозащитниците годишно в България незаконно се изсичат повече от 2.5 млн. кубически метра дървесина.

ВСС засекрети доклада за столичното следствие


По настояване на главния прокурор Никола Филчев Висшият съдебен съвет (ВСС) реши частично да засекрети доклада на шефа на следствието Ангел Александров за дейността на Столичната следствена служба. Според Филчев документът съдържа служебна информация и затова от него ще бъдат огласени само препоръките и констатациите. Междувременно ВСС реши да обяви обществена поръчка за ремонта на бившата сграда на Софийския апелативен съд на ул. "Позитано" в столицата. Магистратите взеха решението след поредните спорове около строителните дейности в Съдебната палата.

Близък до бай Миле беше застрелян в София

Криминално проявеният Димитър Тодоров - Митко Бретона, беше убит в сряда около 13 ч. в заведение в кв. "Люлин" в София. Спoред агенция “Фокус” той е бил свързан с убития през лятото на 2004 г. Милчо Бонев - Бай Миле. Тодоров е застрялян в главата и стомаха от човек с маска. Според зам.-директора на СДВР полковник Стоян Велчев той има няколко ефективни присъди за кражби на коли, грабежи и хулиганство.

Туристи останаха блокирани в хижа

В продължение на два дни сто души са останали блокирани в старопланинската хижа "Плевен", съобщи БТА. Пътят бил затрупан от свлачища, които се активирали от обилния снеговалеж и дъждовете във вторник. Преди два дни тежка машина е започала да разчиства пътя. В хижата са лагерували 40 деца и 60 студенти. Според Гражданска защита няма опасност за почиващите.

Михайлова и руският посланик нямали недоразумения

Руският посланик Анатолий Потапов заяви в сряда след среща с лидера на СДС Надежда Михайлова, че между двамата няма никакви недоразумения. Преди около месец на среща с журналисти дипломатът каза, че Михайлова се е държала преднамерено превзето към него, но вчера обясни, че медиите са изопачили думите му.

Беев щял да се кандидатира и за депутат

Новоизбраният кмет на Велинград Фидел Беев в сряда обяви пред БТА намерението си да се кандидатира за депутат на парламентарните избори. Той обясни, че все още не е решил дали ще се яви с листите на някоя друга партия, или ще регистрира своя - "Демократичен път".

ОДС сезира прокуратурата за сделката с БТК

ОДС изпратиха в сряда сигнал до главния прокурор за закононарушения от държавни органи във връзка с приватизацията на БТК, съобщи БТА. Като нарушения хората на Костов изтъкват занижаване цената на телекома, нарушаване на стратегията за приватизация на БТК и на Закона за далекосъобщенията.

Небойша Иванов беше помилван от сръбския президент

Президентът на Сърбия и Черна гора Борис Тадич помилва вчера с указ българина и сръбски гражданин Небойша Иванов, който беше осъден на три месеца затвор по обвинение в подстрекаване на национална и етническа омраза, съобщи агенция "Фокус". Делото срещу Иванов бе заведено от журналистка от Димитровград, която той нарекъл сърбоманка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах