Външно министерство не знаело за чужд натиск върху дипломати

В Министерството на външните работи не е постъпвала информация за оказван натиск върху български дипломати от страна на чужди служби, заяви вчера говорителят на ведомството Гергана Грънчарова. Тя коментира изявленията на председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова във вторник, че е имало опити за вербуване на български дипломати, работещи в международни организации и в български мисии в чужбина. Маркова не беше открита за коментар в сряда.

"Министерството не разполага с такава информация. Ако има такива данни, очакваме да ги получим по надлежен път, а не чрез медиите", каза Грънчарова. Тя допълни, че ако наистина бъде засечена информация, която да навежда на мисълта, че спрямо български дипломати са правени подобни опити, политическото ръководство на ведомството ще бъде информирано.

Изявлението си Цвета Маркова направи при публичното представяне на отчета на ДКСИ за 2004 г. Тя уточни, че не разполага с данни за конкретни случаи, които да цитира, но се позова на доклади на службите, според които е имало опити за вербуване на български дипломати, работещи за международни организации или мисии на България в чужбина. Според председателката на ДКСИ разузнавателният интерес към България рязко се е повишил, след като страната ни е станала член на НАТО, а скоро предстои да се присъедини и към ЕС и така ще има достъп до класифицираната информация на двете организации. По думите й засега не са засечени лица, които са изнасяли секретна информация. Цвета Маркова обясни, че засиленият интерес към нашите дипломати, както и към страната изобщо бил естествен, защото страната ни не само ще съхранява, но и ще произвежда класифицирана информация. Тя посочи още, че поради това чужди служби искали да открият офиси в България, но отказа да посочи кои.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK