Политици са купили само 5% от евтините държавни жилища

Около 5 % от общия брой закупили държавни жилища са придобити от политически фигури. По-голям е броят на служителите в различните администрации, каза в петък по Би Ти Ви областният управител на София Росен Владимиров. Той потвърди чрез направената от него справка е показала, че в последните месеци от времето на управлението на БСП с премиер Жан Виденов, когато щатският долар достигна рекордни стойности, държавни служители са купували имоти в левовата им равностойност по занижени цени.

Владимиров коментира, че в момента, ако някой от новодомците реши да върне закупения имот, тогава отново се начислява ДДС на сделката, което в известна степен я обезсмисля. "Апартаментите се закупуват не по пазарни, а по базисни цени, които представляват определен процент от пазарната. Това е цена, която може да е законна, но е обществено неприемлива", поясни областният управител на София.

По неговите думи в момента около 20 молби за покупка на държавни апартаменти чакат одобрение. "Ще направя възможното, за да се спре продажбата на апартаменти, докато се изяснят обстоятелствата и се регулират правилата за продажбата им", беше категоричен Владимиров.

От своя страна, бившият областен управител на София-град Васил Маринчев, уточни, че голяма част от направените сделки през 1997 година например, са били направени по залежали сделки и то с жилища, които отдавна са били заети от съответните наематели. Той припомни, че в този период са продавани апартаменти по пазарни цени, а когато е имало възможност това да се случи с компенсаторни инструменти се е правила данъчна оценка на имота.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK