Опасността от наводнения расте всеки ден

Има опасност нивото на водните басейни да се повиши и това да доведе до наводнения по поречията на реките и язовирите, предупредиха от Министерството на екологията. Ведомството се позовава на прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология, според които предстоят обилни валежи от дъжд и сняг.

Гражданите трябва да избягват районите и деретата около реките, дори е възможно по поречията на Марица, Арда и Тунджа да възникне висока вълна, обясняват от екоминистерството. По данни на ведомството на Долорес Арсенова до неделя най-засегнати са били Източна и Югоизточна България.

Тунджа преля край Елхово, след като нивото на водата достигна 345 см, съобщиха от “Гражданска защита”. Засега няма данни колко декара земя са наводнени, залети са мостове. Детската градина в с. Веселиново край Ямбол е наводнена заради повишеното ниво на подпочвените води. Междувременно министърът на земеделието Нихат Кабил се ангажира да съдейства за възстановяването на моста между русенските с. Долна Студена и Ботров, който от две седмици е разрушен от придошлите води на Янтра. Въпреки лошото време работници не спират да трупат тонове ломен камък по бреговете на реката, защото нивото на водата непрекъснато се покачва. На места дълбочината надвишава 4 м, а бурното течение е променило речното корито и това създава опасност от заливания. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK