Професори правят БАН-2

Алтернативна академия на науките са учредили няколко професори. Тя се казва БАНИ - Българска академия на науките и изкуствата, и учените твърдят, че възстановяват дружеството, което после е станало Българска академия на науките. Основатели са инициативен комитет от 8 души начело с проф. Григор Велев. Сред членовете му са скулпторът Георги Чапкънов и писателят Георги Константинов. Другите учредители са професорите Йордан Филипов, Божко Божков, Галю Галев и доцент Емил Александров. Някои от тях са членове на БАН.

"Идеята е новата академия да бъде гражданска организация, в която да членуват различни учени или творци. Тя няма да получава пари от държавата, нито пък ще има някакви претенции към БАН. Целта на дружеството ще е да помага на членовете си в тяхната работа, като осигурява финансиране от различни компании", обясни проф. Велев. Новото дружество ще раздава и собствени титли. Те ще са академик, дописни членове, наблюдатели и благодетели.

Основателите на академията смятат, че са наследници на Българската академия на науките и изкуствата от 1940 г. Причината е, че БАНИ е била гражданска организация, която не е вземала пари от държавата, а БАН е държавна институция, която изцяло се финансира от бюджета, обясни проф. Велев.

От БАН обаче категорично не са съгласни с това обяснение. Нямаме нищо против изграждането на нова академия, но е нелепо да се твърди, че тя е приемник на БАНИ, коментира проф. Георги Марков. Началото на академията на науките се поставя с Българското книжовно дружество в Браила, през 1912 г. то става БАН, през 1940 г. - БАНИ, а през 1947 г. - отново БАН. Всичко това е преименуване на една и съща организация и тя от 1912 г. ползва държавни субсидии, допълни проф. Марков.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK