Коалиционна култура

Въпросите, които чакат отговор:

Присъствало ли е ръководството на батальона на организираното от американската армия съвещание за подобряване на координация между коалиционните партньори

Знаел ли е българският патрул за постовете на американската армия край пътя "Тампа"


Били ли са информирани коалиционните сили за патрула, в който е бил старши сержант Гърди Гърдев

-------------------------

Резултатите от предварителната проверка на българските служби дават достатъчно основание да се смята, че убитият в Ирак миналия петък български рейнджър Гърди Гърдев е бил покосен от приятелски огън. Това гласеше извънредното изявление в понеделник сутринта на министъра на отбраната Николай Свинаров. От думите му се разбра, че смъртоносният изстрел най-вероятно е бил произведен от американски войник. Заради това началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на американската армия ген. Ричард Майерс "с молба за разследване на случая от компетентните органи с цел изясняване на обстоятелствата и недопускане на подобни инциденти в бъдеще".

Свинаров направи изявлението си ден след като в медиите по електронна поща беше получено анонимно писмо от рейнджър в Ирак, в което се твърдеше, че Гърдев е бил покосен от американски огън. Представената от министъра информация се припокрива почти напълно с тази от писмото. Тя гласи, че около 19:45 ч. местно време към трите бронирани джипа “Хамър” на българския патрул се е приближил цивилен иракски автомобил. Той не изпълнил подадения сигнал за спиране и когато е бил на разстояние 20-30 м, патрулът е произвел два трасиращи предупредителни изстрела във въздуха от север. Непосредствено след тях по патрула започнал масиран огън от запад, където на 150 м се намирал комуникационен обект на американската армия.

Свинаров се опита да обясни инцидента с недостатъчната координация между партньорите. "Настоял съм пред водещите коалиционни партньори за предприемане на спешни мерки за подобряване на координацията на всички нива", заяви той. Министърът обаче не спомена за пропуски в дейността на българския батальон. В писмото на анонимния войник обаче те са посочени. Рейнджърът твърди, че няколко дни преди инцидента в батальона е получено писмо за среща между коалиционните партньори в тази зона на действие, за да се избегнат инциденти. Тя била организирана от американския контингент, който имал радиорелейни станции по протежението на пътя "Тампа". Според войника писмото е било получено около 2 март, но заради празничното настроение около националния празник командирите не му обърнали необходимото внимание. "Началникът на щаба събра ротните и ги попита дали взводните имат нанесени на картите си точките на радиорелейните станции, те отговориха да и с това въпросът беше приключен", пише анонимният рейнджър. Неговата версия е, че до раняването на Гърдев се стигнало, след като рейнджърите от караула са спрели на пътя "Тампа", за да се свържат с базата. Те слезли от автомобилите, без да се подсигурят, като се огледат с очила на нощно виждане за намиращите се наблизо американски военни. При започналата стрелба срещу неизвестния автомобил от американският пост са започнали да стрелят срещу българските военни, тъй като не са ги разпознали. Нашите не са имали сигнална ракета, с която да се обозначат, се обяснява в писмото. Рейнджърът посочва и други грешки - че след раняването не е използвана денонощната радиомрежа за медицинска евакуация, не е извикан навреме хеликоптер и др.

Твърденията от писмото не намериха коментар, тъй като след официалното си изявление министър Свинаров не отговори на журналистически въпроси. От ведомството му казаха само, че тече разследване. Президентът Георги Първанов в понеделник обяви, че след разследването ще настоява виновните да понесат отговорност. Експерти коментираха безпрецедентното решение на многонационалните сили в Ирак да разследват случая като косвено потвърждение за изнесените в анонимното писмо факти. Говорителят на многонационалната дивизия "Център-юг" подп. Збигнев Стажков заяви пред "Дневник" само, че разследването продължава, без да потвърди официалната българска версия.

Няколко часа след изявлението на Свинаров американският посланик у нас Джеймс Пардю беше последователно при президента и при премиера Симеон Сакскобургготски. По-късно държавният глава се срещна и с посланика на Полша Славомир Даброва. На срещата си с Пардю Първанов е посочил, цитиран от прессекретариата си, че инцидентът с Гърди Гърдев "води до извода за проблеми в координацията и оперативното взаимодействие между съюзниците". Той е повторил призива си за "по-висока коалиционна култура" в Ирак. Премиерът пък заяви, цитиран от БТА, че информация по случая "Гърдев" не е била крита.

На разговорите Пардю се е ангажирал да настоява за срочно и цялостно разследване на случая. Той изразил надежда, че гибелта на Гърди Гърдев няма да се отрази на отношенията между двете страни. По-късно американското посолство излезе с официална позиция, в която се казва, че САЩ разглеждат информацията много сериозно и ще разследват обстоятелствата около случая.

Всички политически сили поискаха разследване. По предложение на СДС и БСП днес ще има извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана и сигурност. Единствено депутатът от НДСВ Цонко Киров заяви, че българският патрул сам е създал предпоставката за инцидента "с едно доста произволно" спиране в зоната на охрана на друг обект.

--------------------

Български войници от първия контингент в Ирак са били заплашвани от командирите си да не се явят като свидетели по делото, заведено срещу Министерството на отбраната от майката на загиналия на 27 декември 2003 г. Свилен Киров. Това заяви вчера Мирка Кирова, цитирана след края на първото заседание на Софийския градски съд по делото, което беше засекретено. Майката обвинява за смъртта на сина си шефа на Генщаба ген. Никола Колев и командирите на първия контингент в Ирак. Кирова посочи също, че е била посъветвана от кмета на Добрич Детелина Николова от НДСВ да не води дело, защото различни политически партии можели да нанесат удар върху управляващите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK