Държавната инвестиционна компания плаща за бързи и евтини проекти

Проекти на стойност три пъти повече от капитала на държавната компания "Публични инвестиционни проекти" кандидатстват за финансиране, съобщи зам.-министърът на финансите Любомир Дацов, който е и председател на директорския борд на дружеството.

То беше създадено в края на миналата година с решение на правителството. Регистрираният капитал е 260 млн. лв., като средствата бяха осигурени от бюджетния излишък. През февруари Политическият съвет на НДСВ взе решение капиталът на компанията да бъде увеличен с още 80 млн. лв., като средствата да отидат за ремонт на третокласни и четвъртокласни пътища. Все още обаче правителството не е взело решение за това.

Областните управители и отделните министерства внасят проектите за финансиране в компанията, обясни председателят на парламентарната бюджетна комсия Нина Радева. Кметовете нямат право да кандидатстват, защото едно от изискванията е да се решават проблемите на региона, уточни тя. За селектирането на проектите не се чува нищо, защото оценяването им не може да става по едни и същи критерии, каза Радева. Причината е, че проектите са от различни сфери като изграждане на водопроводи, пречиствателни станции, депа за отпадъци, ремонт на пътища и други. "Принципът е приоритетно да се финансират проекти на ниска стойност, които да се реализират в къси срокове и да обслужват повече населени места. Целта е да стигнем до повече хора и да решим техните проблеми", каза Радева. Според нея не се очакват проблеми при предстоящата мисия на Международния валутен фонд, както и да бъде намален и капиталът на дружеството. Този вариант беше споменат през януари от министъра на финансите Милен Велчев като възможен компромис с МВФ, тъй като фондът беше против създаването на компанията.


Някои кметове не са доволни от липсата на яснота с какви проекти може да се кандидатства, какви са сроковете и критериите за оценяване, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя посочи, че над 80 общини имат готови качествени проекти, за които се търси финансиране в размер на 120 млн. лв. Въпросът ще бъде обсъден от управителния съвет на организацията в края на седмицата и ако е необходимо, ще се потърси среща с финансовия министър Милен Велчев.

----------------------

В Русе вече се изпълнява проект, финансиран от държавната компания с 1 млн. лв., съобщи кметът на града Елеонора Николова. Той е за изграждането на крайбрежен колектор, с който ще се улавят водите, преди да се влеят в Дунав. С него е кандидатствано чрез Министерството на екологията. Русе кандидатства и с втори проект, внесен чрез областния управител, за изграждането на инфраструктурата на бъдещия индустриален парк, каза Николова. По думите й общината работи с държавата много добре. Троян пък са се включили с проект за рекултивация на старото сметище на града, съобщи кметът Делян Енкин.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK