Здравните вноски ще се повишат от 2006 г.

Размерът на здравните вноски от 6% е недостатъчен и трябва да се увеличи още през 2006 година, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Атанас Щерев на дискусия "Бъдещето на здравната реформа: Възможен ли е политически консенсус". Тя беше организирана от фондация "Отворено общество" и в нея участваха депутати от всички партии. Бяха представени два доклада - с ляво и дясно виждане за развитието на здравната реформа.

Според Щерев вноските не само трябва да се увеличат, но и да се разделят за пушачи и непушачи.

Това е начинът, по който адекватно ще се увеличи финансирането на здравеопазването, тъй като страната е във валутен борд и не може да се заделят повече пари от бюджета, обясни депутатът. Нуждата от повишаването на вноските открито подкрепиха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз, а повечето партии също се съгласиха. Преди време шефът на НЗОК Иван Букарев заяви, че осигуровките ще станат 8% от 2006 г., а в сряда общото мнение беше, че повишението е неизбежно.


Емилия Масларова от "Коалиция за България" заяви, че трябва да се плащат осигуровки и върху страничните доходи. Хасан Адемов от ДПС също смята, че трябва да се намери начин за финансиране, който не е свързан с увеличаването на процента от БВП за здравеопазване. Според Николай Николов от СДС обаче през следващата година за тази сфера трябва да заделят поне 6% от БВП, подобно мнение изказа и Пламен Кенаров от "Народен съюз".

Ограничаването на пакета от дейности, които гарантира НЗОК, беше другата идея, около която се проведе дискусията. Общо около 3 млрд. лв. се въртят годишно в здравеопазването по неофициални данни, от тях здравната каса дава едва 850 млн. лв., каза доц. Щерев. Това означава, че или трябва да се увеличат парите, с които тя разполага, или да плаща за по-малко услуги, поясни той. По този начин ще се отвори място и за дружествата за доброволно здравно осигуряване, коментираха депутатите. Всички те декларираха намеренията си да променят пакета от медицински дейности, който сега покрива касата.

------------------------

Дясното виждане за здравеопазването

- приватизация на здравните заведения, които сега са регистрирани като търговски дружества

- районните здравноосигурителни каси да станат автономни

- съюзите на лекарите и стоматолозите да не участват при договарянето между касите и болниците

- всяко лечебно заведение само да определя цените си

- всеки осигурителен фонд да определя конкретен пакет срещу вноските, които получава.

Лявото виждане за здравеопазването

- етапност в приватизацията на здравните заведения

- 5% от БВП за здравеопазване през 2006 г., а през 2009 г. - 5.9%

- тристълбов модел на здравно осигуряване

- държавата да плаща за бедните, в случай че превишат основния пакет от услуги

- да се премахне статутът на търговски дружества за университетските болници, специализираните национални центрове и диспансерите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK