Концесията за магистрала "Тракия" може да се подпише и без КЗК

Парламентът разреши на правителството да подпише концесията за магистрала "Тракия" преди произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решението беше взето с гласовете на НДСВ, ДПС и "Новото време". Опозицията настояваше договорът с българско-португалския консорциум да не се подписва, преди КЗК да каже дали даването на концесията без търг или конкурс не е държавна помощ. Освен това се искаше да се изчака да приключи и работата на анкетната комисия по случая.

Препоръчаната от ЕС схема за финансирането на изграждането на магистрала "Тракия" е 40% безвъзмездна помощ от предприсъединителните фондове, 40% нисколихвен заем от Европейската инвестиционна банка и 20% пряко финансиране от държавния бюджет, каза Иван Иванов от ОДС. Той заяви, че предоставените в секретния отдел на парламента пет документа за концесията показват редица слабости, които ще нанесат големи вреди. Цената на километър е завишена три пъти спрямо реалната, посочи Иванов. Според него ще се наруши Законът за пътищата с изваждането от винетната система на основната пътна артерия на страната и въвеждането за нея на допълнителна тол-такса.

Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски заяви, че не е истина, че цената за километър е завишена три пъти. "Ако има незаконосъобразни действия, съществува независима съдебна власт, а ако има нецелесъобразни действия, политическата сила плаща по друга схема - на народния вот. Тогава се чете политическата присъда, която навремето правителството на ОДС получи на парламентарните избори", заяви Церовски. "Няма как да се водят преговори, след като публично кажем какво ни задоволява, и затова съм против тиражирането на числа в публичното пространство до подписването на договора." Така Церовски обясни защо документите около концесията са с гриф "За служебно ползване".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK