Започна обратното броене за магистрала "Тракия"

До вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски трябва да подпише договора с дружеството между португалските компании МСФ, "Лена" и "Сомаг" и държавните "Автомагистрали" и "Техноекспортстрой" за концесията на магистрала "Тракия". От министерството съобщиха в понеделник, че преговорите продължават.

В четвъртък парламентът разреши подписването на договора, независимо че Комисията за защита на конкуренцията още не се е произнесла дали предоставянето на концесията без търг или конкурс представлява държавна помощ и дали тя е допустима. Ако договорът не бъде подписан до вторник, правителството може отново да удължи срока, но това е твърде спорно, твърдят юристи.

Част от тях смятат, че едномесечният срок след решението на правителството е дефинитивен, което означава, че ако не бъде подписан договорът, може да няма концесия. Според други обаче е възможно срокът да бъде удължен.


Договаря се освен компенсацията, която концесионерът ще получи от държавата за по-малкия трафик, да получи и правото да изгради оптична телекомуникационна мрежа по трасето Калотина - Бургас и да я дава под наем за ползване на други компании, съобщи вчера депутатът от ОДС Евгени Чачев.

В четвъртък парламентът отхвърли искането на ДСБ за спиране на подписването на договора до произнасянето на парламентарната анкетна комисия и КЗК. Пред парламента министър Церовски заяви, че цената за километър изградена от концесионера магистрала ще е 2 млн. евро и ще е сравнима с останалите отсечки, които са изграждат по проекта "Транзитни пътища". По тази програма става практика строителните компании да печелят с ниски цени, а после да увеличават стойността на проектите по различни причини.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK