Президентът на Американския университет напусна предсрочно

Президентът на Американския университет в България (АУБ) Рейнолд Блум напусна преждевременно поста си, след като подаде оставка в края на януари тази година. Той трябваше да остане на ръководната позиция до края на академичната година. Това обяви председателят на настоятелството на висшето училище Дейвид Фланеган. Раздялата е по взаимно съгласие, се казва в съобщението на университета.

В момента се провежда процедурата за избор на нов президент. За поста на Блум ще се търси човек, който има опит в управлението на академична институция или в момента е на ръководен пост, обясниха от АУБ. Вече е създадена специална комисия, която включва представители на настоятелството на университета, на преподавателите, администрацията, студентите и други. Окончателното решение за новия президент трябва да се вземе до края на май 2005 г., за да може той да поеме управлението за следващата академична година, поясниха от Американския университет. При избора на новия ръководител ще вземе участие и независима консултантска компания.

Другата промяна в ръководните органи на университета е назначаването на Ан Ферън за първи зам.-ректор и декан по академичната част. Досега тази длъжност се изпълняваше от Дейвид Дърст, който напусна наскоро. Ферън има значителен опит в развитието на образователните програми и е заемала ръководни постове в други университети.


Новото ръководство на АУБ ще има трудната задача да реформира учебното заведение и да промени схемата на финансиране. До 2008 г. Американският университет трябва да премине на самоиздръжка. В момента училището се финансира от американското правителство и годишният му бюджет е 8 млн. долара.

- - -

Елитният университет за обучение по туризъм от веригата "Цезар риц" в Швейцария кани български студенти. През следващата година училището ще отпусне четири стипендии в размер на 50 на сто от таксата за обучение за български младежи. Годишната субсидия е в размер на 24 хил. швейцарски франка, съобщиха представителите на колежа. Условията за кандидатстване в учебното заведение са диплома за средно образование и отлично владеене на английски език. Кандидатите трябва да имат сертификат TOEFL с минимум 500 точки. Обучението в колежа е в продължение на две години, а след третата младежите получават бакалавърска степен. Програмата включва и провеждането на платен стаж в някои от елитните хотели в Швейцария.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK