Комисията за защита на потребителите пуска горещ телефон

Ден на "Отворени врати" организира Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) по повод Световния ден на потребителите, който се отбелязва на 15 март, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. От 10 часа пет инспектиращи екипа имат готовност да реагират веднага на сигнали на граждани, посетили приемната на комисията. Идентични срещи ще текат и във Варна, Бургас и Пловдив, информират от комисията.

В приемната на КТЗП ще бъде подредена и "изложба" на стоки, иззети от търговската мрежа поради нарушения на Закона за потребителите - главно неточности в етикетирането. По повод Световния ден на потребителите от 15 март започва работа и "Горещ телефон". На цената на един градски разговор при

обаждане на телефон 070011122 от цялата страна, гражданите ще могат да получат съвети и информация и да сигнализират за нарушения на търговци.


Продължават да действат и телефоните: 02 / 980 25 24 - за сигнали; 02 / 933 05 52 - за сигнали и съвети по Закона за туризма; 02 / 986 25 03 - сигнали, съвети по Закона за защита на потребителите и правилата за търговия.

--------

През 1983 г. Общото събрание на ООН избира 15 март за Световен ден на потребителите в памет на американския президент Джон Ф. Кенеди, който пръв поставя въпроса за необходимостта от държавна политика в защита на потребителските права. В своя реч пред двете камари на Конгреса в САЩ през 1962 г. той посочва четирите основни потребителски права: право на безопасност при потребление на стоки и услуги, право на информация, правото на избор, правото на рекламация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK