Забраняват се генетични опити с тютюн, роза и лоза

Лабораторни опити за генно модифициране с тютюн, маслодайна роза и лоза в България са забранени. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене още няколко текста от Закона за генетично модифицираните организми.

Преди дни представители на няколко института отново настояха с научна цел да бъдат разрешени опитите с тези култури. Противниците на генните модификации обаче заявиха, че страната трябва остави растенията в забранителния списък поради стратегическото им значение.

При дебатите депутатът от ОДС Евдокия Манева поиска опитите с тютюн в лабораторни условия да бъдат разрешени с мотива, че в момента подобни генетични модификации се правят с медицинска цел. Чрез опитите се очаква да бъде синтезиран белтък, който да служи за лечение на левкемия. Манева отбеляза, че в законопроекта вече е записана забрана за полевите опити с тези култури и за продажба на генно модифициран тютюн, но след като учените настояват само за лабораторни изследвания, това не пречело законът да ги изключи от забранителния списък. Лъчезар Тошев от СДС обаче възрази с аргумента, че тютюните, маслодайната роза и лозата имат позиции на европейския пазар, които биха били загубени, ако тези култури не са в забранителния списък.


Народните представители разрешиха генетичните опити с животински видове. В предложения от правителството проект върху тези експерименти имаше забрана, но след бурни дебати миналата седмица депутатите решиха с научна цел да има подобни изследвания.

Законът за генетично модифицираните организми ще влезе в сила от 1 юни 2005 г., гласуваха депутатите. Одобрено беше и предложението да се отложи за 1 януари 2008 г. влизането в сила на забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на генно модифициран памук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK