Изпращаме четири нови търговски аташета в чужбина

Димитър Димитров, Аспарух Карастоянов, Кондьо Кондев и Стефан Станчев са новите търговски представители, които вече са одобрени и са преминали през процедурата за получаване на дипломатически статут. Те бяха представени на съвместна пресконференция на министъра на икономиката Милко Ковачев и председателите на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов и на Съюза на работодателите в България Васил Василев и Борислав Георгиев, директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара. В пресконференцията участва и заместник-министърът на икономиката Радослав Бозаджиев.

Новите търговски представители са избрани чрез вътрешни конкурси от бизнес организациите и са предложени на Министерството на икономиката. Разходите за тяхната издръжка се поемат пропорционално от МИ и от бизнеса. Решението за въвеждане на публично-частното партньорство при изпращане на търговски представители в чужбина бе взето от членовете на Съвета за икономически растеж през есента на миналата година.

Димитър Димитров заминава за гр. Дубай в Обединените арабски емирства. Той е предложен от Съюза на работодателите в България. Юрист по образование с множество специализации в чужбина, владее немски, английски и руски език и до момента на предложението е работил като прокурист и член на УС на "Инвестбанк" АД.


Кандидатурата на Аспарух Карастоянов е съвместна на БТПП, БСК, СРБ и БИБА и заминава за гр. Кувейт. Има две висши образования инженерно и икономическо, владее английски и руски език. От 2001 година е председател на УС на Американски строителни продукти АД.

Кондьо Кондев е новият ни търговски представител в гр. Одеса, Украйна и отново е предложен от СРБ. Завършил е Философия в Московския Държавен Университет "Ломоносов" и владее руски отлично. От 2001 година досега е директор на "Приста Ойл Украйан" в гр. Одеса.

Стефан Станчев заминава за Брюксел, Белгия. Той също е предложен от СРБ и от януари 2003 година до момента е Ръководител СТИВ в Брюксел, Белгия, като междувременно е асоцииран съдружник в "Юнайтед Мениджър Бенелюкс" в Брюксел.

Представителите на бизнес организациите още веднъж изразиха подкрепата си за прилагането на принципа на публично-частното партньорство при изпращането на търговски представители в чужбина. И Божидар Божинов, и Васил Василев подчертаха, че възлагат големи надежди по отношение работата на търговските представители. Представителите на бизнес организациите отбелязаха, че са поставени ясни критерии за работата им и че заплащането им ще е функция на резултатите от дейността на търговските представители.

Министър Милко Ковачев отбеляза, че министерството на икономиката е предложило 10 перспективни за българския износ дестинации, в които да се изпратят търговски представители служители на министерството с дипломатически статут и избрани от бизнес организациите. След изпращането на първите четирима, работата продължава по избора представители за останалите дестинации: Гърция Солун; Молдова Кишинев; Израел Тел Авив; Виетнам Ханой; Кралство Мароко Рабат; Египет Кайро; Франция Париж ( туризъм ). Изграждането на публично - частни партньорства в областта на външноикономическите отношения е поредната стъпка на МИ за повишаване на износа и подобряване на външно - търговското салдо. Тя е част от пакета мерки, който включва изграждането на гъвкава правна рамка и осигуряването на финансов ресурс за насърчаване на фирмите износителки, заключи министър Ковачев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK