Договорът за "Тракия" ще бъде подписан

Договорът за концесия на магистрала "Тракия" с консорциума от държавните "Автомагистрали", "Техноекспортстрой" и португалските компании МСФ, "Лена" и "Сомаг" ще бъде подписан през следващата седмица, съобщи министърът на регионалното развитие Валентин Церовски пред "Дневник". Той ще влезе в сила, ако бъдат изпълнени три условия - Комисията за защита на конкуренцията и Евростат се произнесат положително и се получи съгласието на Европейската инвестиционна банка.

Церовски поясни, че консорциумът се е съгласил да не се увеличават пътната такса от 2.5 евроцента на километър за леките автомобили и стойността на проекта, както и споровете да се решават според българското законодателство. Концесионерът беше поискал увеличение от 15% на таксата за преминаване по магистралата. "Таксата ще бъде определяна от правителството и ще зависи от инфлацията и БВП. Цената на проекта ще е 590 млн. евро, каквото е решението на правителството", каза още Церовски. Той обеща след подписването на договора документът да бъде публикуван публично.

Ако консорциумът забави от един до шест месеца изпълнението на инвестиционната програма, ще му бъдат начислявани от 10 до 40 хил. евро на ден неустойка, а ако иска удължаване на изпълнението й с три месеца, санкциите ще достигат до 80 хил. евро на ден, съобщи председателят на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев. Той посочи, че държавата ще спечели 4 млрд. евро от разпределението на печалбата на дружеството за 35-годишния срок на концесията. Заради липсата на кворум вчера за пореден път беше провалено заседанието на временната анкетна комисия, която проверява концесията. Церовски повече от час чака депутатите в готовност да им отговори на въпросите.


Подписването на концесионния договор би означало отваряне отново на преговорния процес с ЕС, коментира депутатът Евгени Чачев от ДСБ. В затворената вече глава "Транспортна политика" е записано, че автомагистралата ще се строи по схемата 40:40:20 за 360 млн. евро. Това значи 40 на сто от финансирането да дойде от еврофондове, 40% да са от заеми, а 20 на сто да е участието на хазната, обясни Чачев. Ако договорът бъде подписан, ще сезираме прокуратурата, обяви депутатът от СДС Христо Кирчев.

--------------------

В писмо до Церовски правозащитната организация "Tрансперънси интернешънъл" обяви, че е готова да стане наблюдател за прозрачността на концесията на аутобана. От организацията изразиха загриженост по въпросите, "свързани с арогантно заобикаляне на закона с цел облагодетелстване на високопоставени политически лица".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK