Управляващите пазарят 30 ключови позиции

Преговорите между НДСВ, ДПС и "Новото време" за разпределяне на близо 30 ключови вакантни държавни постове навлязоха в заключителната си фаза. Месец след като партията на Емил Кошлуков получи статут на равноправен партньор във властта, либералният съюз събра сили и се захвана с кадровите решения. Те бяха отлагани от НДСВ с месеци заради временната загуба на мнозинство в парламента, претенциите на вътрешнопартийните лобита и апетитите на ДПС и "Новото време". Наближаването на изборите обаче притиска управляващите и те не могат още дълго да отлагат решението.

Късно в четвъртък лидерите на трите партии Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Емил Кошлуков заедно със заместниците си се събраха, за да уточнят позициите си. На срещата, която започна около 18.30 ч. в сградата на Министерския съвет, трябваше да се изясни коя партия в коя сфера има специални интереси и на какви отстъпки е склонна. Освен кадровите въпроси партньорите трябваше да изгладят търканията си по Закона за изборите и да направят преглед на коалиционните си отношения. Тема за бъдещи разговори е предизборната им тактика. Според политици от жълтата партия за Кошлуков е от първостепенно значение да се сдобие със "свои хора" на важни постове, чийто мандат е 4-5 години. За Доган било въпрос на престиж да покаже пред електората, че разширява влиянието си. Сакскобургготски пък използвал момента, за да си осигури подкрепа по проекти като този за автомагистрала "Тракия", срещу който се обяви не само опозицията, но и ДПС. В четвъртък СДС обяви, че ще поиска оставката на ресорния министър Валентин Церовски.

Един от изборните постове, около които се водят преговорите, е на председателя на Националния осигурителен институт (НОИ), чийто мандат изтече през април 2004 г. НДСВ е склонно да отстъпи пред партньорите си и да предложи за втори мандат Йордан Христосков, твърдят депутати. Доскоро от жълтата партия предлагаха заместник социалния министър Валери Апостолов, а по-рано - зам.-председателя на парламентарната група на НДСВ Валери Цеков. Към позицията нямало особен интерес, защото от следващата година НОИ ще се влее в Националната агенция по приходите и влиянието на управителя ще отслабне.


С около половин година се бави изборът на председател и състав на Сметната палата. Шефското място на сегашния председател на икономическата комисия Валери Димитров от НДСВ изглежда безпроблемно. Трите партии обаче още спорят за квотите в 10-членния състав на палатата. Парламентът трябва да избере още трима членове на Комисията за регулиране на съобщенията. В бъдеще с нея ще се съгласуват цените на мобилните оператори. Говори се, че един от кандидатите е Йордан Мирчев от НДСВ. Апетити имали и нововремци.

Министерският съвет трябва да назначи шестима във Водния регулатор. От НДСВ съобщиха, че амбиции тук имал жълтият депутат Димчо Димчев. С по-сериозни шансове бил Пламен Никифоров, предложен от ресорния министър Валентин Церовски. Претендент бил и зам.-министърът на екологията Димитър Куюмджиев.

Предстои избор и на зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Единствената кандидатура е на нововремката Ралица Агайн, която засега твърди, че никой не е водил разговори с нея.

До седмици изтича и мандатът на подуправителя на БНБ. Преди дни гуверньорът на централната банка Иван Искров лансира за поста председателя на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки Димитър Костов, финансов министър в червения кабинет на Жан Виденов. От жълтата партия протестираха, че предложението не е съгласувано с тях.

Според политици този парламент няма да успее да избере омбудсман. Последната консенсусна кандидатура беше на бившия конституционен съдия Димитър Гочев.

С близо година е забавен и изборът на председател и петима членове на Комисията за защита от дискриминация. Доган предпочита за шефското място Метин Казак, брат на депутата Четин Казак.

-----------------------

Въпреки обещанията, че няма да прави промени в ръководствата на компаниите, енергийният министър Мирослав Севлиевски в четвъртък назначи съветника си Виктор Токушев за член на съвета на директорите на "Булгаргаз". Токушев е преподавател по гражданско и търговско право в Софийския университет и съдружник във фирмата “Интеркапитал Солиситърс”. Севлиевски отмени заповедта на предшественика си Милко Ковачев, с което председателят на съвета на директорите на газовата компания Милен Чакъров бе освободен и на негово място бе назначен директорът на правната дирекция в НЕК Юлиан Желязков. През миналата седмица в борда на директорите на НЕК влезе Росица Лисичкова, член на Изпълнителното бюро на "Новото време" и учредител на партията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK